In dit nummer
maart 2020
Portretfoto (kleur) Inge Pool en Niels Oerlemans
Interview

IN GESPREK MET NIELS OERLEMANS EN INGE POOL
Programma CZO Flex Level flexibiliseert en moderniseert verpleegkundig opleidingsaanbod

Niels Oerlemans en Inge Pool werken samen in het programma CZO Flex Level. Dit programma flexibiliseert en moderniseert het opleidingsaanbod voor gespecialiseerde verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel in Nederland. lees verder »

Onderzoek

RESULTATEN PRAKTIJKONDERZOEK
Hoe kun je verzorgend leiderschap herkennen én stimuleren?

De laatste jaren is het besef ontstaan dat verzorgenden een actieve(re) rol kunnen spelen bij de transitie van de zorg, hun eigen vakontwikkeling en van hun team. Zij komen dagelijks achter de voordeur of in het verpleeghuis, zien welke zorg nodig is en wat beter of anders kan. Maar ze laten nog veel te weinig van zich horen. lees verder »

Gebruik van Entrustable Professional Activities om beter aan te sluiten bij de praktijk

In het verpleegkundig onderwijs wordt al lange tijd gewerkt met competenties. Er zijn echter soms twijfels of de competenties waarin studenten worden geschoold wel goed genoeg weerspiegelen wat er van een verpleegkundige in de praktijk wordt verwacht. lees verder »

‘Als iemand me maar één keer laat zien hoe het moet’

Een dreigend tekort aan verpleegkundigen (in Australië) vraagt om aandacht voor behoud van net afgestudeerde verpleegkundigen. Een van de beïnvloedende factoren is de werkplekcultuur: als net afgestudeerde moet je nog veel leren en welke ‘ruimte’ krijg je daarvoor op de nieuwe werkplek? lees verder »

Portetfoto (kleur) Josien Engel (links) en Dieke Feliksdal
De ontmoeting

Programma Opinieleiderschap stimuleert verpleegkundige zich te laten horen

Dieke Feliksdal (rechts), NU’91, en Josien Engel, werkzaam bij het Instituut voor Verpleegkundige Studies van Hogeschool Utrecht, stonden aan de wieg van het programma Opinieleiderschap voor Verpleegkundigen. lees verder »

Column

De menselijke maat

Het is het einde van een semester en traditioneel betekent dit voor de studenten het afleggen van examens. Een spannende tijd: na een groot aantal weken hebben ze de finish in zicht en mogen ze nog een keer laten zien wat ze kunnen en kennen. lees verder »

Het derde tijdperk

Bij ons in de faculteit is recent een nieuwe collega gestart die zich bezighoudt met de kwaliteit van het onderwijs. Een frisdenkende onderzoeker die van de ene verbazing in de andere valt. lees verder »

Best practices

DESIGN THINKING
Onderzoeksmethode voor studenten verpleegkunde

Figuur (kleur) vijf stappen Design Thinking

Vierdejaars studenten hbo-v van De Haagse Hogeschool hebben bij het HagaZiekenhuis in Den Haag onderzoek gedaan naar de betekenis van kwaliteit van zorg voor zowel patiënten als verpleegkundigen. In plaats van werken met enquêtes of gestructureerde vragenlijsten gingen de studenten aan de slag met het zogeheten design thinking. lees verder »

Leerpraktijk

Het multidisciplinair overleg als assessment bij beoordelen van medische kennis

Foto (kleur) Annemarie (links) Borst en Karen Weisfelt

Verpleegkundigen, werkzaam in de zorgpraktijk, dienen hun kennis en kunde gedurende hun carrière continu bij te houden en te ontwikkelen. Dit leidde bij het HagaZiekenhuis tot de vraag aan De Haagse Hogeschool om hun verpleegkundigen een bijscholing medische biologie te geven. Maar hoe toets je het toepassen van deze kennis in de verpleegkundige praktijk? lees verder »

Opinie

‘Er zijn nauwelijks studenten die zonder reden onbehoorlijk gedrag vertonen’

Wat zou jij doen? Deze keer de casus van een student die in de lesgroep veel verzuimt, het goed doet in de praktijk en nu aangesproken wordt dat ze de les (weer) niet heeft voorbereid. Ze reageert met schelden en eindigt met: ‘Je mag blij zijn dat ik er ben.’ lees verder »