In dit nummer
juni 2020
foto (kleur) stichting de Opbouw
Interview

IN GESPREK MET BEA COENRAAD
‘Ontdek met elkaar wat nodig is en wat werkt’

Bea Coenraad heeft in korte tijd twee COVID-19-units opgezet voor maximaal twintig cliënten en de uitvoering daarvan gecoördineerd. lees verder »

Onderzoek

WAT IS DE ERVAREN EFFECTIVITEIT?
Interprofessioneel leren op de werkplek

Het belang van interprofessioneel leren en samenwerken in de zorg neemt toe. Zorgorganisaties nemen daarom steeds vaker initiatieven om interprofessioneel leren op de werkplek te ondersteunen en stimuleren. lees verder »

Ontwikkeling van een micro-leeromgeving-meetinstrument

Doel van dit onderzoek was de ontwikkeling van een beknopt meetinstrument voor klinische micro-leeromgevingen voor studenten van verschillende gezondheidszorgopleidingen. lees verder »

Studenten verpleegkunde en ethische dilemma’s, geen uitgemaakte zaak

Iedere verpleegkundige krijgt in het werk ooit te maken met een situatie waarin er een afweging gemaakt moet worden, al dan niet door de verpleegkundige zelf, tussen waarden en normen. Een ethisch dilemma. lees verder »

Afbeelding (kleur) Marscha Ensermo en Miriam Dijksman
De ontmoeting

Utrechtse minor ‘Acute Zorg’ focust op SEH en IC

Miriam Dijksman en Marscha Ensermo zijn beiden betrokken bij de minor ‘Acute Zorg’. lees verder »

Column

Nieuwsgierig

Ik prikte met een potlood blind op de pagina van het boek en markeerde het woord ‘nieuwsgierig’. Het eerste wat ik dacht was ‘dat had beter gekund’, want ik had mezelf verplicht een verhaaltje te schrijven over het gemarkeerde woord. Toch zet zo’n woord je wel meteen aan het denken. Ben ik het? lees verder »

Beginner

Als het over autorijden gaat, snapt iedereen dat je na het behalen van het rijbewijs (je diploma) pas echt leert rijden. Het vraagt nog heel wat kilometers voordat je je competent voelt (en anderen je vertrouwen). Voor piloten idem, daar komt de term vlieguren vandaan. Maar hoe zit dat bij onze studenten? lees verder »

Best practices

GOED VOOR PRAKTIJK EN STUDENT
Afstuderen met authentieke beroepsproducten

De laatste jaren is er kritiek geweest op de neiging van hbo-opleidingen om het afstuderen te veel in te richten zoals universiteiten dat doen. Dit artikel geeft een beeld van het vernieuwde afstudeerprogramma van de Haagse opleiding tot verpleegkunde, inclusief een goed praktijkvoorbeeld. lees verder »

Leerpraktijk

Reflecteren op de werkplek

Reflecteren is te leren! Gelre ziekenhuizen heeft de ambitie om verpleegkundige werkbegeleiders en studenten te faciliteren in het leren reflecteren. Het Leerhuis heeft daarom een tool ontwikkeld als hulpmiddel voor het leren reflecteren op de werkplek. lees verder »

Opinie

WAT ZOU JIJ DOEN?
‘Adviezen aan studenten geef je niet zomaar’

We vroegen u wat u zou doen in een situatie waarbij een perfectionistische student er halverwege haar stageperiode helemaal doorheen zit omdat de stageopdrachten haar te veel zijn. lees verder »