In dit nummer
juni 2017
Portretfoto (kleur) Marinka Kuijpers
Interview

IN GESPREK MET MARINKA KUIJPERS
‘Door loopbaancompetenties kun je net iets gelukkiger worden’

Marinka Kuijpers is sinds 2012 bijzonder hoogleraar ‘Leeromgeving en Leerloopbanen in het (V)MBO’ aan de Open Universiteit. Mariël Rondeel sprak haar op een zonnige lentedag, over het belang van loopbaancompetenties voor studenten én docenten in de zorg. lees verder »

Onderzoek

Personele inzet en kwaliteit van zorg in verpleeghuizen: de hbo-verpleegkundige als informele leider?

Ramona Backhaus promoveerde 12 april 2017 aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift Thinking beyond Numbers. Nursing Staff and Quality of Care in Nursing Homes. Dit artikel beschrijft de belangrijkste resultaten uit het proefschrift. lees verder »

Ervaringen eerstejaarsstudenten bij het zorgen voor en communiceren met ouderen

Hammer et al., (2017) deden onderzoek in Zweden naar hoe eerstejaarsstudenten verpleegkunde de zorg voor en communicatie met oudere mensen beleven. Deze studie laat zien dat de meeste studenten positief tegenover ouderen stonden en inzien hoe belangrijk het is om een relatie op te bouwen en communicatietechnieken te beheersen. lees verder »

Motieven van mannen rondom opleiding en werk in de verpleging

Het doel van deze studie was meer kennis te vergaren over waarom mannen kiezen voor de verpleging en met welke reden ze uit het beroep stappen. lees verder »

Portretfoto (kleur) Betsy van der Camp en Stef Verhoeven in de Participatiekliniek
De ontmoeting

Ervaringsleren in de Participatiekliniek

Stef Verhoeven is een van de bedenkers van de Participatiekliniek van V&VN; Betsy van der Camp werd hier voor 24 uur opgenomen met collega’s. Een indrukwekkende ervaring. ‘Het valt niet mee om afhankelijk te zijn.’ lees verder »

Column

Werken in hoogcomplexe zorg: een beloning!

'Wordt het geen tijd om als werkveld en onderwijs het werken en leren voor zorg en welzijn opnieuw te bekijken? En te zorgen voor een opbouw in complexiteit?' lees verder »

Zelfredzaamheid en participatie

'Het overheidsbeleid gaat uit van de zelfredzame en participerende burger. De vraag is: zijn dit reële of te hoge verwachtingen?' lees verder »

Best practices

WIJKLINK OOST
Een leernetwerk voor wijkverpleegkundigen, studenten en docenten in Oost-Nederland

Samen met zeven thuiszorgorganisaties in de regio Twente, Salland en de Achterhoek heeft Saxion een leernetwerk voor wijkverpleegkundigen, docenten en studenten opgezet. We beschrijven de resultaten en onze plannen voor de toekomst van het leernetwerk. lees verder »

Leerpraktijk

Proteion ontwerpt een blended traject Belevingsgerichte zorg

Je hoort steeds vaker over blended leren, een combinatie van online en face-to-face-activiteiten. In dit artikel beschrijven we het ontwerp en de stappen die we hebben gezet, ter inspiratie voor als je zelf aan de slag wilt. lees verder »

Opinie

LEZERS REAGEREN
‘Er is dringend behoefte aan meer ruimte voor betekenisgeving’

Op de vraag om te reageren op het interview met Berno van Meijel kwamen meerdere reacties, met name van docenten die te maken hebben of bekend zijn met de ggz. lees verder »