In dit nummer
februari 2021
Foto (kleur) Lisette Schoonhoven
Interview

IN GESPREK MET LISETTE SCHOONHOVEN
‘Ik ben en blijf verpleegkundige, dat voel ik in iedere vezel’

Prof. dr. Lisette Schoonhoven is sinds tweeëneenhalf jaar hoogleraar Verplegingswetenschap bij het UMC Utrecht, waar zij zich bezighoudt met het onderwerp kwaliteit en veiligheid van de verpleegkundige zorg. lees verder »

Onderzoek

Integratie van zorgtechnologie in het zorgonderwijs: competenties van mbo-docenten

Zorgtechnologie maakt een steeds groter deel uit van de zorgpraktijk. Enerzijds om cliënten te ondersteunen in hun dagelijkse activiteiten, anderzijds als ondersteuning voor de professionals bij het organiseren van zorg. lees verder »

De transitie van leren naar werken

Het tekort aan verpleegkundigen heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van zorg. Hoewel het afgelopen decennium steeds meer mensen kiezen voor het verpleegkundig beroep, stopt bijna 20 procent van de startende verpleegkundigen binnen het eerste jaar. lees verder »

De educatieve voordelen van drama

De zorg kan niet zonder mensen die beschikken over interpersoonlijke vaardigheden. Deze vaardigheden dienen een integraal onderdeel van het verpleegkundig onderwijs te zijn. Het gebruik van drama in de opleiding kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van interpersoonlijke vaardigheden. lees verder »

Foto (kleur) Britt Jansen en Carin de boer
De ontmoeting

Een interprofessioneel Leer- en Innovatienetwerk voor de wijk

Carin de Boer is docent hbo-v en lecturer practitioner bij het lectoraat Gezondheid en Welzijn van Kwetsbare Ouderen (Hogeschool InHolland). Britt Jansen is ouderenadviseur bij welzijnsorganisatie Participe Amstelland. Beiden zijn betrokken bij een interprofessioneel Leer- en Innovatienetwerk (LIN) in de wijk. lees verder »

Column

Basisjaar in de zorgopleiding

We zijn in september gestart met een gezamenlijk basisjaar voor de opleidingen verzorgende IG en mbo-verpleegkundige. We geven studenten de kans om te onderzoeken welke opleiding het beste bij ze past. lees verder »

Warm welkom

‘Ze is wel een BMH’er hè...’ In de druk van de coronapandemie zijn in hoog tempo mensen geworven om de verpleegkundigen op de intensive care te ondersteunen, waaronder een groep enthousiaste studenten van de bacheloropleiding Medisch Hulpverlener. Helaas krijgen ze niet allemaal een warm welkom in de praktijk. lees verder »

Best practices

Samen opleiden, leren en verbeteren in de Amsterdamse verpleeghuiszorg

Hoe zorg je als zorgorganisatie dat je zorgprofessional voldoende bekwaam is om met die complexiteit om te gaan en tegelijkertijd continu werkt aan de verbetering van de kwaliteit van zorg? lees verder »

Leerpraktijk

Evidence-based practice binnen de mbo-verpleegkundige opleiding

Nu het nieuwe kwalificatiedossier (2020) voor de opleiding mbo-verpleegkundige is vastgesteld, wordt duidelijk dat er ook een rol is weggelegd voor evidence-based practice (EBP) binnen de mbo-verpleegkunde opleidingen. lees verder »