Nieuws

april 2019

Onnodige handelingen nog uitgevoerd?

Als je weet dat het achterwege laten van bepaalde verpleegkundige handelingen tijd, geld en leed kan besparen, voer je ze dan daadwerkelijk niet meer uit? Twee hbo-v-studenten onderzochten dit in het Radboudumc.

In 2017 stelden onderzoekers van Radboudumc IQ healthcare een lijst samen met 66 verpleegkundige handelingen waarvan aangetoond is dat deze niet werken of zelfs schade veroorzaken: de Beter Laten-lijst. Lisa Rikken en Veerle van Tiem, studenten hbo-v aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), stelden een online enquête op, waarin ze vroegen naar 39 van deze handelingen, die ziekenhuisbreed voor kunnen komen. De enquête werd ingevuld door 151 verpleegkundigen.

Dertien handelingen
Uit het onderzoek blijkt dat dertien verpleegkundige handelingen uit de Beter Laten-lijst in de praktijk nog regelmatig worden uitgevoerd. Lisa: “Voornamelijk het handmatig legen van po’s, urinalen en maatbekers in een po-spoeler of toilet gebeurt echt heel vaak. Hetzelfde geldt voor het loskoppelen van een gesloten urinekathetersysteem. Dit is niet wenselijk als je kijkt naar infectiepreventie.”

Aan de slag
Lisa en Veerle hopen dat de afdelingen met de resultaten van hun onderzoek aan de slag gaan en bepaalde handelingen in de toekomst gaan laten.

Meer informatie over:

het onderzoek van de twee studenten

het onderzoek van IQ healthcare


Word lid van de nieuwsbrief »

« Terug naar het overzicht

De cover van het O&g

Ontvangt u het tijdschrift nog niet?
wordt nu abonnee! Onderwijs en gezondheidszorg verschijnt 7 keer per jaar. Abonnees hebben ook online toegang tot OenG en het archief.