Nieuws

oktober 2018

Winst én hoog verzuim en verloop

De winst van Nederlandse zorgaanbieders steeg in 2017 van 1 naar 1,8 procent. Tegelijkertijd is het personeelsverloop en het verzuim in de zorg in vijf jaar niet zo hoog geweest.

Het verloop ligt op 13,3 procent en het ziekteverzuim op 5,7 procent. Dat blijkt uit een recent verschenen rapport van accountantsorganisatie EY. De organisatie schrijft dat de markt voor zorgpersoneel zich ontwikkelt tot een vechtmarkt, waarin zorgorganisaties medewerkers van elkaar proberen af te pakken. Dit komt door het enorme tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden.

Rush
Rob Leensen van EY stelt op de website van V&VN dat EY een nog grotere ‘rush’ op de arbeidsmarkt verwacht in 2019. ‘Dat betekent dat het probleem van verloop waarschijnlijk nog groter gaat worden. Detacherings- en wervingsbureaus zullen daar een graantje van mee willen pikken, geld dat niet naar de zorg gaat.’

Technologische toepassingen
Ey adviseert om de werkdruk te verlagen en het plezier te vergroten om verzuim en verloop te beheersen. ‘Er zijn volop kansen voor werkgevers om door middel van opleidingen, het bieden van doorgroeimogelijkheden en het investeren in digitale oplossingen en technologische toepassingen, mensen te behouden.’
 
Meer informatie over:
 

Word lid van de nieuwsbrief »

« Terug naar het overzicht

De cover van het O&g

Ontvangt u het tijdschrift nog niet?
wordt nu abonnee! Onderwijs en gezondheidszorg verschijnt 7 keer per jaar. Abonnees hebben ook online toegang tot OenG en het archief.