Nieuws

maart 2018

Meer aandacht voor wijkverpleging bij hbo-v's

In alle hbo-v opleidingen is meer aandacht gekomen voor vakken die nodig zijn om in de wijkverpleging te werken. Dat blijkt uit een inventarisatie van Margriet van Iersel (Hogeschool van Amsterdam) en Jos Zandvliet (ZonMw).

In 2016 begonnen studenten aan het nieuwe opleidingsprofiel Bachelor of Nursing 2020. Daarin is een prominente plek ingeruimd voor de wijkverpleging en de competenties die daarbij horen. Hogescholen konden zelf ‘de manier waarop’ invullen.

Online leeromgeving
Zo doen studenten van de Saxion Hogeschool praktijkervaring op met de game Carion. Daarin verzorgen studenten een halfjaar lang tien virtuele cliënten. Andere voorbeelden zijn: leernetwerken, speeddates met wijkverpleegkundigen en het inrichten van oefenlokalen als een woonhuis.

Meer instroom in de wijk?
Ongeveer de helft van de hogescholen ziet dat studenten meer interesse tonen voor wijkverpleegkunde. Studenten kiezen ook vaker voor een wijkstage. Toch willen de meeste studenten het liefst in het ziekenhuis werken. De negatieve beeldvorming over de wijkverpleegkunde blijkt lastig te beïnvloeden. Daarnaast komen de eerste studenten die met dit nieuwe profiel afstuderen pas over tweeënhalf jaar op de arbeidsmarkt.

Lees ook in O&G

Beeldvorming van hbo-v-studenten over wijkverpleegkunde en ouderenzorg

Meer informatie over:

het onderzoek
https://www.zonmw.nl/fileadmin/zonmw/documenten/Kwaliteit_van_zorg/VenV/Rapport_HBO_en_de_de_wijk.pdf

https://www.zorgvoorbeter.nl/nieuws/onderwijs-hbov-stages-wijkverpleegkundigen?jaar=2018&maand=2


Word lid van de nieuwsbrief »

« Terug naar het overzicht

De cover van het O&g

Ontvangt u het tijdschrift nog niet?
wordt nu abonnee! Onderwijs en gezondheidszorg verschijnt 7 keer per jaar. Abonnees hebben ook online toegang tot OenG en het archief.