Nieuws

juni 2022

Studenten laten nadenken over leven met dementie

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Fontys organiseerde de hogeschool een aantal Fontys Talks. Eén van de sprekers was Teun Toebes. Hij stelde dat verpleegkundestudenten al moeten leren nadenken over de vraag: wat is de betekenis van leven met dementie?

Alumnus Toebes (22) studeerde af in 2020 en wil de wereld van mensen met dementie verbeteren. Hij schreef er een boek over en vertelt waar hij kan zijn verhaal over zijn keuze om in een verpleeghuis te gaan wonen.

Vragen stellen
Toebes vindt het heel hard nodig dat het leven in het verpleeghuis verbeterd wordt. In zijn boek en tijdens zijn verblijf in het verpleeghuis stelt hij overal vragen bij: ‘Waarom moet de zorgverlener een witte jas aan? Waarom zijn alle planten en bloemen in het verpleeghuis nep? Waarom zit deze bewoner op een gesloten afdeling? Wat is de betekenis van leven met dementie?’Hij vindt dat het belangrijk is om studenten verpleegkunde, maar ook andere toekomstige professionals in de zorg, deze laatste vraag al leren stellen. Onderdeel van hun vak is immers het bewaken van de waarde van het mens-zijn.

Meer informatie over:

De Fontys Talk van Teun Toebes


Word lid van de nieuwsbrief »

« Terug naar het overzicht

Ontvangt u het tijdschrift nog niet?
wordt nu abonnee! Onderwijs en gezondheidszorg verschijnt 7 keer per jaar. Abonnees hebben ook online toegang tot OenG en het archief.