Nieuws

november 2020

Aantal hbo-studenten gaat dalen

Het aantal hbo-studenten zal de komende jaren waarschijnlijk gaan dalen. Dit heeft ook gevolgen voor de personeelsvraag. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor 2020 van Zestor, arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo.

Het aantal studenten in het hbo is in de periode 2015-2019 met ongeveer 5 procent gegroeid. Vooral in de sectoren Gezondheidszorg (+ 17 procent),  Bètatechniek (+ 15 procent) en Agro & Food (+ 14 procent) was de relatieve toename groot. Volgens de Referentieramingen van het ministerie van OCW zal het aantal hbo-studenten in het studiejaar 2030-2031 echter met 14 procent zijn gedaald ten opzichte van studiejaar 2018-2019. Dit is een forse afname, die ook de personeelsvraag zal gaan beïnvloeden.

Strategische personeelsplanning noodzakelijk
Mogelijk biedt het relatief vergrijsde personeelsbestand van het hbo hier een oplossing: wanneer de daling van het aantal studenten in dezelfde sectoren plaatsvindt als de sector waarin werknemers met pensioen gaan, treedt er geen probleem op. De daling van het aantal studenten vraagt in ieder geval om een goede strategische personeelsplanning van alle hogescholen, om te voorkomen dat er straks reorganisaties nodig zijn, zo meldt het rapport.

Meer informatie over:

het rapport


Word lid van de nieuwsbrief »

« Terug naar het overzicht

De cover van het O&g

Ontvangt u het tijdschrift nog niet?
wordt nu abonnee! Onderwijs en gezondheidszorg verschijnt 7 keer per jaar. Abonnees hebben ook online toegang tot OenG en het archief.