Nieuws

november 2020

Trainingen voor betere digitale overdracht

Van de verpleegkundigen en verzorgenden is 60 procent ontevreden over de te versturen overdracht. Bijna de helft geeft de overdracht die zij ontvangen een onvoldoende. Dat blijkt uit een peiling van beroepsorganisatie V&VN.

De overdracht moet en kan beter. In elke instelling wordt met andere computersystemen gewerkt; daardoor is een digitale overdracht vaak niet mogelijk. Dat is volgens respondenten het meest frustrerend. Twee andere frustraties zijn het overtypen van gegevens voor het zorgdossier of het raadplegen van meerdere bronnen om alles volledig te krijgen.

Opleiden van ambassadeurs
V&VN werkt aan oplossingen om de digitale overdracht te verbeteren. Zo is de informatiestandaard eOverdracht gemaakt. Doel van deze standaard is dat álle verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland hun overdrachten digitaal kunnen uitwisselen. Slechts 15 procent van de respondenten is bekend met deze standaard, blijkt uit de peiling.

Ambassadeurstraining
V&VN werkt eraan deze bekender te maken, onder andere via de ‘Training ambassadeur eOverdracht’. Deelnemers gaan in zes bijeenkomsten samen met collega’s op onderzoek in de eigen organisatie en bedenken wat ze zelf kunnen doen om de overdracht te verbeteren. Ze eindigen met een concreet advies voor de organisatie.

Meer informatie over:

de peiling

de training


Word lid van de nieuwsbrief »

« Terug naar het overzicht

De cover van het O&g

Ontvangt u het tijdschrift nog niet?
wordt nu abonnee! Onderwijs en gezondheidszorg verschijnt 7 keer per jaar. Abonnees hebben ook online toegang tot OenG en het archief.