Nieuws

mei 2020

Grotere kans op ondervoeding door coronacrisis

Ouderen hebben een grotere kans op ondervoeding door de coronacrisis. En ondervoeding vergroot weer de kans om Covid-19 op te lopen.

Dat stelt lector en hoogleraar voeding en beweging Peter Weijs van de Hogeschool van Amsterdam en Amsterdam UMC op de website Skipr. Thuiswonende ouderen bewegen minder, waardoor de eetlust daalt. Bovendien zijn ze voor hun boodschappen afhankelijker van naasten. Verpleeghuisbewoners eten vaker alleen op hun kamer, wat de eetlust evenmin ten goede komt.

Veelvoorkomend probleem
Volgens Weijs speelde ondervoeding al voor de coronacrisis een grote rol bij ouderen. 'Wij weten dat in Amsterdam 1 op de 3 van de 80-plussers ondervoed is. Bij de mensen die thuiszorg krijgen, is dat bijna 40 procent. Dat er nu veel ouderen sterven, wordt geweten aan Covid-19, ik denk dat een groot deel eraan onderdoor gaat, omdat ze niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Ondervoeding wordt niet meegenomen in de sterftecijfers, omdat het vaak niet vastgesteld wordt.'

Brandbrief
Samen met andere deskundigen ondertekende Weijs een brandbrief van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, waarin aandacht gevraagd wordt voor het behoud van een goede voedingstoestand van ouderen. Hun zorgen worden gedeeld door dr. Canan Ziylan, docent-onderzoeker bij de opleiding Verpleegkunde van de Hogeschool Rotterdam, zo maakt zij duidelijk op TVV online. Zij geeft regelmatig workshops aan verzorgenden en verpleegkundigen over (onder)voeding.

Lees ook in O&G

Expertraad ontwikkelt onderwijsmodules over ondervoeding 

Meer informatie over:
de boodschap van Weijs over ondervoeding bij ouderen
de zorgen van Canan Ziylan over ondervoeding in deze coronatijd


Word lid van de nieuwsbrief »

« Terug naar het overzicht

De cover van het O&g

Ontvangt u het tijdschrift nog niet?
wordt nu abonnee! Onderwijs en gezondheidszorg verschijnt 7 keer per jaar. Abonnees hebben ook online toegang tot OenG en het archief.