Nieuws

januari 2020

Training 'Nurses in the lead' succesvol

De leiderschapstraining ‘Nurses in the Lead’ helpt wijkverpleegkundigen de leiding te nemen bij vernieuwingen om de zelfredzaamheid van thuiswonende ouderen te stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek van Zuyd Hogeschool.

Nurses in the lead bestaat uit een training voor de versterking van vaardigheden in de coaching van teamleden en uit een toolbox met hulpmiddelen om zorgvernieuwingen voor zelfredzaamheid in te zetten. Deze methodiek is eerder ontwikkeld voor de verpleeghuiszorg en werd samen met de deelnemende wijkverpleegkundigen aangepast voor de thuiszorg.

Goed toepasbaar
Zuyd Hogeschool vroeg wijkverpleegkundigen, teamleden en cliënten naar hun ervaringen. Wijkverpleegkundigen vinden de methodiek goed toepasbaar en de training nuttig bij het ontwikkelen van hun leiderschapsrol, zo blijkt. Belemmeringen waren er ook, zoals het feit dat de teamleden in de thuiszorg tamelijk individueel werken, wat uitwisseling moeilijk maakte. Toch lijkt de interventie wel heel bruikbaar voor de praktijk.

Ook voor anderen
Nurses in the Lead is uitgevoerd binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg door Zuyd Hogeschool, samen met de Universiteit Maastricht. ZonMw financierde het project. Inmiddels is de interventie ook voor andere partijen te gebruiken.

Lees ook in O&G

Verpleegkunde is too hot

Meer informatie over:
de interventie


Word lid van de nieuwsbrief »

« Terug naar het overzicht

De cover van het O&g

Ontvangt u het tijdschrift nog niet?
wordt nu abonnee! Onderwijs en gezondheidszorg verschijnt 7 keer per jaar. Abonnees hebben ook online toegang tot OenG en het archief.