Nieuws

november 2019

Zorgtechnologie opschalen met behulp van mBC?

De inzet van maatschappelijke Business Cases (mBC) kan helpen bij de opschaling en structurele financiering van technologie in de zorg.

Structurele financiering van technologie strandt vaak, omdat de baten niet terechtkomen bij de partijen die de innovatieve toepassing zouden kunnen inzetten. Het opstellen van een mBC kan helpen om dit mechanisme te doorbreken. Een mBC brengt de levensvatbaarheid en maatschappelijke relevantie van innovatieve projecten, diensten en producten in kaart. Dit vergroot de kans op structurele financiering.

Baten van een zorgrobot
Samen met vertegenwoordigers van verschillende zorgorganisaties stelde Vilans mBC's op voor innovatieve toepassingen. Zo kijkt Vilans-onderzoeker Kiyomid van der Veer naar de maatschappelijke baten van de zorgrobot, wie er allemaal baat hebben bij een zorgrobot. Deze kan onder meer mensen met dementie helpen herinneren aan afspraken en activiteiten. Een zacht effect van een zorgrobot kan zijn dat er minder mantelzorgers overspannen raken, wat kosten voor verzekeraars scheelt. 

Lees ook in O&G

Zorgvernieuwing door ZORA 

Meer informatie over:

het project van Vilans


Word lid van de nieuwsbrief »

« Terug naar het overzicht

De cover van het O&g

Ontvangt u het tijdschrift nog niet?
wordt nu abonnee! Onderwijs en gezondheidszorg verschijnt 7 keer per jaar. Abonnees hebben ook online toegang tot OenG en het archief.