Nieuws

september 2019

In gesprek over intimiteit

Studenten Verpleegkunde Asma El Hajji en Kaylee van Zundert van Avans Hogeschool ontwikkelden een tool om het aangaan van het gesprek over seksualiteit en intimiteit gemakkelijker te maken voor ouderen.

De beeldvorming over ouderen op het gebied van seksualiteit en intimiteit klopt niet. Nog te vaak wordt ten onrechte gedacht dat ouderen geen seks of behoefte aan seks en intimiteit meer hebben. Wel vinden senioren en zorg- en welzijnsprofessionals het vaak lastig om in gesprek te gaan over intimiteit en seksualiteit.

Scenario’s
De studenten ontwikkelden verschillende scenario’s voor de online applicatie De Oefendokter, waarmee ouderen kunnen oefenen hun vragen over seksualiteit en behoefte aan intimiteit kenbaar te maken. De scenario’s gaan uit van het perspectief van de partner van een bewoner van een verpleeghuis, maar zijn ook zinvol en bruikbaar voor andere settings.

Doelgroep
Bij de ontwikkeling van de scenario’s gingen de studenten te rade bij een seksuoloog, socioloog, verpleegkundigen en de doelgroep waarvoor de app bedoeld is: ouderen zelf. Ouderen die de app getest hebben, geven aan dat het gesprek aangaan gemakkelijker wordt. 

Ook voor professionals
Het is de bedoeling om tijdens vervolgonderzoek ook gespreksscenario’s voor professionals te ontwikkelen.

Meer informatie over:

de tool van de studenten


Word lid van de nieuwsbrief »

« Terug naar het overzicht

De cover van het O&g

Ontvangt u het tijdschrift nog niet?
wordt nu abonnee! Onderwijs en gezondheidszorg verschijnt 7 keer per jaar. Abonnees hebben ook online toegang tot OenG en het archief.