Nieuws

juli 2019

Amerikaanse studenten bezoeken Leyden Academy

Eind juni verwelkomde de Leyden Academy on Vitality and Ageing 22 studenten en professionals die de verpleegkundeopleiding volgen aan Lewis University in Chicago, Illinois.

De groep nam een kijkje over de grens en reisde door Nederland om ons zorgsysteem te leren kennen en te vergelijken met wat zij gewend zijn in de Verenigde Staten.

Veroudering als behandelbare ziekte
Bij Leyden Academy volgden de studenten twee colleges. Sociaal antropologe Jolanda Lindenberg stelde de groep prikkelende vragen over onze beelden over het ouder worden. Meestal wordt het beeld van oudere mensen negatiever, mede als gevolg van de neiging om veroudering te zien als iets dat moet worden voorkomen en beteugeld, als een behandelbare ziekte. Jolanda drukte de verpleegkundestudenten op het hart om de nadruk op beperkingen en aftakeling los te laten: 'Kijk niet naar hoe oud iemand is, maar naar wie iemand is en wat iemand nog kan.'

Ouder worden ervaren
Arts en verouderingswetenschapper David van Bodegom legde uit dat veel van de ziekten die wij associëren met veroudering, zoals ouderdomssuiker en hart- en vaatziekten, in feite veroorzaakt worden door onze leefstijl en vaak dus ook kunnen worden vertraagd of voorkomen. Om de groep te laten ervaren hoe ons lichaam en onze zintuigen veranderen als we ouder worden, demonstreerde promovendus Paul van de Vijver het ‘verouderingspak’.

Lees ook in O&G

Een kijkje over de grens

Meer informatie over:

het bezoek van de Amerikaanse studenten


Word lid van de nieuwsbrief »

« Terug naar het overzicht

De cover van het O&g

Ontvangt u het tijdschrift nog niet?
wordt nu abonnee! Onderwijs en gezondheidszorg verschijnt 7 keer per jaar. Abonnees hebben ook online toegang tot OenG en het archief.