Overzicht

Nieuwe lector Forensische Zorg

  • 19 januari 2021

In de forensische zorg zijn top-professionals nodig, aldus dr. Ruud van der Horst, die onlangs werd aangesteld als lector Vakmanschap Forensische Zorg aan de Hogeschool Rotterdam. Dat vraagt wat van de opleidingen.

In het forensische zorgveld wordt veel onderzoek verricht, dat veel kennis heeft opgeleverd. Van der Horst zou graag een actuele kennisbasis onderbrengen in het reguliere curriculum van opleidingen als Social Work en Verpleegkunde en in de bestaande minoren, gerelateerd aan het werken in een gedwongen kader.

Master
‘Daarnaast zou ik graag, en dit plan is wat ambitieuzer, een Forensische Zorg-master gaan opzetten: een post-hbo opleiding waarbij je tegemoet komt aan de specialistische scholingsbehoefte van (toekomstige) personeel’, zegt Van der Horst. ‘Samen met het werkveld worden binnenkort in het kader van een op te stellen Vakmanschapsprogramma de benodigde competenties en leerdoelen van forensische zorgprofessionals vastgesteld. Erg waardevol om hier als hogeschool in de onderwijsontwikkeling naadloos op aan te sluiten.’

Stages
Verder wil Van der Horst onder meer nog afstudeeronderzoeken initiëren en promotieonderzoek. Voor het versterken van de verbinding met het werkveld wil hij daarnaast stages organiseren en de samenwerking met diverse instellingen aangaan, zodat studenten meer bekend raken met wat het veld te bieden heeft.

Meer informatie over:

de plannen van de nieuwe lector