Onderwijs en Gezondheidszorg

Nieuws

Big-registratie valt niet mee voor vluchtelingen

Hoogopgeleide vluchtelingen komen moeilijk aan een baan in de zorg. Volgens Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF is het een lang en bureaucratisch proces om in het BIG-register te komen. Het CIBG herkent de problematiek enigszins.

Studenten zorg en welzijn ontwerpen eigen lesprogramma

Eerstejaarsstudenten Zorg en Welzijn van ROC Rivor organiseerden voor de eerste keer de KOSMO-challenge. Het doel was het organiseren van een eigen lesprogramma, middels het opzetten van projecten, gericht op sociaal-maatschappelijke onderwerpen.

Richtlijn seksueel functioneren in de maak

Veel zorgprofessionals vinden het moeilijk om met patiënten te praten over veranderd seksueel functioneren. Daarom werkt V&VN aan een richtlijn.

Wijkverpleegkundige zichtbaarder en beter toegerust?

SER-voorzitter Mariëtte Hamer en hoogleraar verplegingswetenschap Marieke Schuurmans blikken op de website van ZonMw uitgebreid terug op de opbrengsten van het programma 'Zichtbare schakel'. Zoals de leernetwerken.

Zuyd Hogeschool wint prijs met project over sociale zorgrobots

Het project ‘Sociale robots in de zorg’ van het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg van Zuyd Hogeschool won de publieksprijs van de SIA RAAK-award. Naast de publieksprijs won ‘Sociale robots in de zorg’ ook de derde prijs bij de jury.

Europese samenwerking rondom basisvaardigheden

Onder de titel 'Older people: Improving health and social care' verscheen onlangs een boek over basisvaardigheden voor studenten zorg & welzijn die met ouderen gaan werken. Het boek is het resultaat van een samenwerking tussen 26 universiteiten en hogescholen vanuit 25 Europese landen.

Jo Visser Award voor Mieke Hollander

Eind november 2018 werd tijdens het landelijke congres Een Nieuwe Generatie Ouderenzorg in het NBC te Nieuwegein de jaarlijkse Jo Visser award uitgereikt aan Mieke Hollander.

Kennisagenda Wijkverpleging

In december 2018 presenteerden de Hogeschool Utrecht, V&VN en het Wetenschappelijk College Verpleegkunde samen de Kennisagenda Wijkverpleging voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten aan het ministerie van VWS.

Nieuw: Nursing Science Nijmegen

In Nijmegen is een nieuw gezamenlijk platform opgericht voor het verbinden van de krachten op het gebied van verpleegkundig onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg: Nursing Science Nijmegen.

Capaciteitsorgaan stelt: meer opleidingsplaatsen gespecialiseerd verpleegkundigen nodig

Het aantal opleidingsplaatsen voor gespecialiseerd verpleegkundigen moet fors omhoog om aan de huidige en toekomstige zorgvraag te kunnen voldoen.