Onderwijs en Gezondheidszorg

Nieuws

KLM'ers in de ouderenzorg

ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties, is trots op de samenwerking die dit jaar is gestart met luchtvaartmaatschappij KLM. Voormalig cabinepersoneel kan zich laten omscholen voor de ouderenzorg.

Resultaten van LIME

Innovatief meten kan de zorg verbeteren en efficiënter te maken en verdient daarom een boost, vinden Zuyd Hogeschool en drie partners. Zij startten in 2017 met het project LImburg MEet (LIME). Inmiddels worden de eerste producten opgeleverd.

Onderzoek naar optimale match tussen mens en technologie

Het dagelijks werk van professionals in zorg en welzijn verandert door de inzet van technologie. Wat betekent dit voor de manier waarop ze opgeleid of bijgeschoold moeten worden? Saxion en TechYourFuture gaan er breed onderzoek naar doen.

Corona-teststraat als stageplek

Zwolse8, de regionale samenwerking van mbo- en hbo-scholen, heeft eigen coronateststraten geopend in Zwolle en Hengelo. Hier worden onderwijsmedewerkers snel getest. Bovendien wordt het stagetekort er aangepakt.

Tweede fase project SAMEN afgerond

Eind oktober is de tweede fase van het project SAMEN afgerond met het event ‘SAMEN hbo Verpleegkunde, The story continues …’

Subsidie voor opleidingsplaatsen SPV'en

Vanaf 2021 is er subsidie voor 82 extra opleidingsplaatsen voor sociaal psychiatrisch verpleegkundigen (SPV’en). De opleidingsplekken worden verdeeld over vier erkende hogescholen: AvansPlus, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Utrecht en Hanzehogeschool.

Aantal hbo-studenten gaat dalen

Het aantal hbo-studenten zal de komende jaren waarschijnlijk gaan dalen. Dit heeft ook gevolgen voor de personeelsvraag. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor 2020 van Zestor, arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo.

Trainingen voor betere digitale overdracht

Van de verpleegkundigen en verzorgenden is 60 procent ontevreden over de te versturen overdracht. Bijna de helft geeft de overdracht die zij ontvangen een onvoldoende. Dat blijkt uit een peiling van beroepsorganisatie V&VN.

Actieprogramma behoud zorgpersoneel

Ondanks de mooie resultaten voor wat betreft de instroom van nieuwe medewerkers, blijft de uitstroom van zorgpersoneel te hoog. Daarom startte in Brabant begin oktober het Actieprogramma Behoud Zorgpersoneel Noord-Brabant.

Tekort aan stageplaatsen en leerbanen groeit

Mbo-scholen melden een toename in het aantal studenten dat nog een stage of leerbaan zoekt. Onder meer in de zorg liep het tekort op.