In dit nummer
juni 2022
Portretfoto (kleur) Sandra van Hogen-Koster
Interview

IN GESPREK MET SANDRA VAN HOGEN-KOSTER
Ongezond gedrag afleren is veel moeilijker dan er niet aan beginnen

Op donderdag 12 mei 2022 vond de installatie plaats van Sandra van Hogen-Koster als lector Positieve Gezondheid, Leefstijl & Leiderschap van het lectoraat Smart Health van Saxion en van Medisch Spectrum Twente (MST). Zij vertelt over Positieve Gezondheid, haar lectoraat en wat ze (daarmee) wil bereiken. lees verder »

Onderzoek

ONDERZOEK VIA LEERWERKPLAATSEN BINNEN DE HAN
Inzet zorgtechnologie tijdens COVID-19

Dit artikel heeft betrekking op een onderzoek naar de inzet van technologie door zorgen welzijnsprofessionals tijdens de eerste COVID-periode en hun plannen om deze inzet te continueren. lees verder »

Checklist voor educatieve video’s ontwikkeld

In het zorgonderwijs wordt steeds meer gebruik gemaakt van educatieve video’s, zoals opgenomen colleges, tutorials voor zelfstudie of kennisclips ten behoeve van kennisoverdracht. Er bestaat echter nog geen kwaliteitsstandaard voor dergelijke video’s. Om die reden hebben Schooley et al. (2022) een checklist ontwikkeld. lees verder »

Serious games effectief in verpleegkundig onderwijs

Door de coronapandemie is het gebruik van digitale technologie in het onderwijs in een stroomversnelling terechtgekomen. In het zorgonderwijs is ook toenemende aandacht voor het gebruik van serious games; games waarmee op een uitdagende manier de kennis en vaardigheden van studenten worden vergroot. lees verder »

Foto (kleur) Rasha en Alon poseren in de klas
De ontmoeting

Dunya-traject: een kans in de zorg voor anderstaligen

Alon Klaver is docent Maatschappelijke Zorg bij het Albeda College in Rotterdam en projectleider van het Dunya-traject aan dezelfde onderwijsinstelling. Rasha Almuarrawi is Dunya-student Maatschappelijke Zorg. Ze onderzoeken wat werkgevers nodig hebben om anderstaligen een betaalde leerwerkplek te kunnen bieden. lees verder »

Column

Zelfzorg

Het ziekteverzuim in de zorg is hoog. Hoger dan in welke sector dan ook. Aandacht voor preventie is daarom belangrijker dan ooit. Maar hoeveel aandacht geven we dit nu eigenlijk binnen onze huidige opleidingen? lees verder »

Boekje

Tijdens het sollicitatiegesprek voor mijn huidige functie krijg ik de verrassende vraag of het boekje Verleiden tot leren in het werk op mijn CV nog actueel is? lees verder »

Leerpraktijk

INTER-ACTIE
Kolomoverstijgend interprofessioneel werkplekleren

In de gezondheidszorg is goede interprofessionele samenwerking belangrijk als middel om optimale zorg te bieden die voldoet aan de behoefte van de individuele cliënt. Verschillende zorgorganisaties in Zuid-Limburg bieden daarom het kolomoverstijgend programma INTER-ACTIE aan: tijdens hun stage leren wo, hbo- en mbo-studenten van verschillende zorgdisciplines van, over en met elkaar. lees verder »

Best practices

EEN ONTDEKKINGSREIS ZONDER BLAUWDRUK
Praktische wijsheid leidraad bij Experimenteerhuis

Foto (kleur) studenten geven workshop aan zorgmedewerkers

‘Tachtig procent van de projecten in de zorg mislukt’, meent Patrick Landsman, directeur van Mobile Care. Toch deed hij mee aan het Experimenteerhuis zorgtechnologie Zoetermeer. Een project waarin studenten van mboRijnland zorgmedewerkers en mantelzorgers informeren over zorgtechnologie. lees verder »