Onderzoek
Middels een scoping review is onderzoek verricht naar de leerstijlen, leervoorkeuren en leerbehoeften van zorgstudenten, die gerekend kunnen worden tot de generatie Z (Gen Z). Gen Z-zorgstudenten verschillen ten opzichte van voorgaande generaties (generatie X, Millenials) en dit vraagt didactische aanpassingen om het onderwijs aan te laten sluiten.
Het onderzoek is verricht met behulp van het methodologische (vijf stappen-) kader van Arksey and O’Malley (2005), waarbij zeventien geselecteerde studies zijn gebruikt voor een thematische data-analyse. De analyse heeft een viertal thema’s opgeleverd: kenmerken, leerstijlen, leervoorkeuren en -behoeften en het onderwijzen van de Gen Z-zorgstudenten.
Kenmerkend voor de Gen Z-zorgstudenten is dat ze digitaal opgegroeid zijn, waarbij hun leerstijl visueel, sensitief en actief van aard is. De leervoorkeuren en -behoeften richten zich op individueel leren in een eigen tempo, waarbij ze van opleiders verwachten dat deze hen kunnen ondersteunen in hun cognitieve en persoonlijke ontwikkeling. Van opleiders wordt ook verwacht dat ze technologie inzetten, communicatief sterk zijn en een leeromgeving creëren waarin respect, transparantie en interesse aanwezig zijn.
Er wordt voorgesteld om theoretische kaders op te stellen waarin aandacht is voor het bevorderen van studentenbetrokkenheid, het stimuleren van intellectuele ontwikkeling en het opbouwen van een verstandhouding met studenten, om tegemoet te komen aan de digitale leerbehoeften van de Gen Z-studenten. Deze kaders kunnen ingezet worden bij het vormgeven van het toekomstig onderwijs. Daarbij zou vooral gekeken moeten worden naar de voordelen van blended leren boven enkel digitaal leren. Hiervoor is meer, cultureel divers, onderzoek nodig. Dit onderzoek zou zich moeten richten op het effect van de inzet van technologische hulpmiddelen en digitale verhalen om het leren en vertrouwen van studenten te vergroten in het opleiden voor hun toekomstige carrières.
Voor de studenten is het verder nodig om goede campusfaciliteiten te hebben, mogelijkheden om zelfsturend te kunnen zijn en technologie in te zetten, zonder dat daarbij de mentale gezondheid van de studenten uit het oog verloren wordt.
Samengevat door Rob Schrijver