Onderzoek
Virtual reality (VR) is een technologie die steeds vaker wordt gebruikt om zorgonderwijs te innoveren. Virtual reality maakt het mogelijk om rond te ‘bewegen’ in een virtuele, schijnbaar echte, omgeving. De interactieve mogelijkheden in VR bieden studenten de kans om zich in een veilige omgeving voor te bereiden op praktijksituaties. Er is nog weinig bekend over hoe studenten aankijken tegen de optie om VR verder te integreren in het curriculum. Dit was aanleiding voor de Ierse onderzoekers om een kwalitatief interview/focus-studie onder verpleegkundestudenten uit te voeren.
Aan het onderzoek namen 26 verpleegkundestudenten deel. De studenten maakten kennis met VR door te oefenen met een applicatie die door dezelfde auteurs in eerdere studies ontwikkeld was. De VR-applicatie was gericht op het signaleren en herkennen van testiculaire aandoeningen. Na de kennismaking met VR vonden er interviews en focusgroepen plaats. Hierin werd verkend hoe studenten denken over het gebruik van VR in de verpleegkunde-opleiding, de voor- en nadelen en eventuele mogelijkheden voor de toekomst.
De deelnemende verpleegkundestudenten waardeerden het vernieuwende aspect van VR; een andere manier om kennis op te doen, namelijk door te doen en niet alleen door te horen of zien. Ook beleefden studenten plezier aan het gebruik. Er kwamen allerlei suggesties naar voren voor toepassingen van VR in het verpleegkunde-curriculum. Bijvoorbeeld: de anatomie van het lichaam op een andere manier waar te nemen, en de mogelijkheid om je te verplaatsen in de schoenen van een patiënt. Ook kwamen er uitdagingen en risico’s naar voren, zoals de kosten voor aanschaf en onderhoud, of het gebrek aan persoonlijke feedback binnen de VR-omgeving. Al met al concluderen de auteurs dat VR een kansrijk middel is voor innovatie van het verpleegkundig curriculum, maar wel als aanvulling op bestaande methodieken.
Samengevat door Thijs van Houwelingen