Formatief handelen als vervolg op de Toetsrevolutie

  • 2 min.
  • 5 vragen

Binnenkort verschijnt er weer een nieuw boek van de auteurs van Toetsrevolutie. Rene? Kneyber, Dominique Sluijsmans, Valentina Devid en Blanca Wilde Lopez zijn via de website toetsrevolutie.nl nu al bezig zijn met het delen van inhoud, zoals de advance organizer. Wat dat is en waar het boek over gaat, vragen we aan Rene? Kneyber, zelf leraar, trainer en adviseur en actief bij de Toetsrevolutie.

1. Jullie komen met een nieuw boek Formatief handelen: van instrument naar ontwerp . Waarin verschilt dit met de Toetsrevolutie?

‘Toen Toetsrevolutie in 2016 uitkwam, was dit het eerste boek dat “formatief toetsen” probeerde te vertalen naar de Nederlandse context. Dat boek is heel succesvol gebleken. Maar wat we zien in de praktijk, is dat er een neiging is om formatief handelen te instrumenteel te behandelen. En we weten van andere landen dat dit een risico is. Juist die kenmerken die formatief handelen effectief maken, zijn dan verwaterd. In de afgelopen vijf jaar zijn we beter gaan begrijpen wat de te behouden elementen zijn en hoe je ongewenste instrumentalisering kunt voorkomen. Deze inzichten willen we recht doen met een nieuw boek.’

2. Op welke manier doen jullie nieuwe inzichten op?

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?