De podcast ‘Voorzorg’ is een initiatief van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer.
Het hoofdthema in de podcast is de coronacrisis. Bestuurders, specialisten en ook een patiënt kijken terug en blikken vooruit.
De podcast ‘Voorzorg’ is een initiatief van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer.
Het hoofdthema in de podcast is de coronacrisis. Bestuurders, specialisten en ook een patiënt kijken terug en blikken vooruit.
Twee afleveringen worden hier besproken. De eerste met David Jongen, bestuursvoorzitter bij zorgorganisatie Zuyderland, de tweede met Nienke Nieuwenhuizen, specialist ouderengeneeskunde, voorzitter van de Vereniging specialisten ouderengeneeskunde (Verenso) en voorzitter van en lid van het Outbreak Management Team (OMT).
10 juni 2020. Voorzorg no.1:
David Jongen
Op donderdag vier maart ‘kwam’ corona het ziekenhuis Zuyderland binnen, David Jongen weet het nog precies. Twee dagen later kwam het crisisteam in actie; in de eerste weken werd vaak tweemaal per dag overlegd. Die eerste tijd was er ook geen echte bezorgdheid, omdat het credo was: ‘We doen op het goede moment de goede dingen.’ Eind maart werd de toestroom van de coronapatiënten in het ziekenhuis zo groot dat die bezorgdheid wel ontstond. Alle beslissingen waren toegespitst op het opvangen van de toestroom aan coronapatiënten. En dagen voordat het landelijk beleid werd, is besloten om het bezoekverbod bij de meer dan tien verpleeghuizen af te kondigen. Een moeilijke beslissing, maar noodzakelijk.
Op de vraag of er fouten zijn gemaakt tijdens de crisis antwoordt Jongen dat er niet echt fouten zijn gemaakt, omdat je besluiten neemt op grond van informatie die voor iedereen nieuw of nog niet voorhanden is. De enige fout die je kunt maken, is niet handelen. Ook het Zuyderland-ziekenhuis heeft coronapatiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen buiten de regio, maar dat waren er niet veel. Er zijn ook patienten naar Duitse ziekenhuizen gegaan. Hierdoor is maar een paar patiënten boven de grote rivieren opgevangen. Jongen vertelt dat zij in het begin van deze transitiestroom ook eens gezegd hebben dat hun IC vol lag, terwijl er nog enkele bedden vrij waren; het was landelijk namelijk niet duidelijk waar nu wel of niet de plek was, bijna iedereen zei dat er geen plek was. Men was bang de plekken zelf nodig te hebben. Vooral in het begin was dat nog niet goed geregeld.
Of hij bang is voor een tweede golf, antwoordt hij: ‘Ik zeg dan altijd: wie het weet, mag het zeggen. Ik weet het dus niet, maar mijn persoonlijke inschatting is dat als we eenzelfde tweede forse golf krijgen als de eerste, dan hebben we het toch ergens niet goed gedaan in Nederland met het loslaten van de lockdown of ons zorgsysteem.’
15 september 2020. Voorzorg no.8:
Nienke Nieuwenhuizen
In de bijna 45 minuten durende podcast staan verschillende onderwerpen centraal. In deze bespreking aandacht voor infectiepreventie, voortschrijdend inzicht, het bezoekverbod en kwaliteit van leven.
Inzake de infectiepreventie en het wel of niet dragen van een mondmasker, is Nienke Nieuwenhuizen heel duidelijk. Het groepsbelang gaat voor op het individuele belang en iedereen draagt een mondmasker. Een belangrijk punt in de verpleeghuiszorg.
Voortschrijdend inzicht heeft ertoe geleid dat vanuit de overheid en het RIVM richtlijnen regelmatig zijn aangepast, wat gevolgen had voor het vertrouwen in die richtlijnen. Nieuwenhuizen denkt dat het vertrouwen hersteld kan worden als de beroepsverenigingen samen met het RIVM richtlijnen gaan opstellen waar iedereen mee uit de voeten kan. En eerlijk zijn bijvoorbeeld over die schaarste aan mondmaskers en hoe dit op te lossen, in plaats van hierover te discussiëren.
Nieuwenhuizen heeft vanuit haar rol in het OMT meebesloten over het instellen van een bezoekverbod in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Vanwege het gebrek aan beschermingsmiddelen, aan zicht op de besmettingen (er kon niet getest worden), en het ontbreken van een vaccin.
Het begrip kwaliteit van leven gaat als een rode draad door deze podcast. Nieuwenhuizen is hier stellig in, kwaliteit van leven staat bij haar op nummer 1. Het is alsof zij dit als een kompas legt onder beslissingen die zij neemt. Zo vertelt zij dat in het verpleeghuis waar zij werkt, in één uitzondering is afgeweken van het bezoekverbod: het overlijden. ‘De stervensfase is uitgesloten, we moeten zorgen dat mensen elkaar mogen bezoeken.’
De podcast is te beluisteren via Soundcloud, Spotify en Apple Podcasts of je luistert via de website van beide nieuwssites.
Als u nog geen abonnee bent kunt u nu gemakkelijk lid worden.
U krijgt direct toegang tot alle online magazines en artikelen en ontvangt binnen een paar dagen de welkomstbrief.