Werken aan amplitie

Interventies voor optimaal functioneren van jonge professionals in de zorg

  • 11 min.
  • Leerpraktijk

Het Deventer Ziekenhuis zet in op ontwikkelingsgerichte begeleiding voor jonge artsen, onder de naam ‘What’s next’. Met behulp van deze gerichte begeleiding werken arts-assistenten aan hun ‘professional wellbeing’, ofwel professioneel welzijn, door balans te brengen in belasting en belastbaarheid in hun werkzame leven. Werken vanuit amplitie is de achterliggende gedachte; het versterken van psychisch welzijn door de inzet van eigen kracht. De ervaringen die inmiddels zijn opgedaan met deze vorm van ondersteuning zijn dermate positief en belangrijk dat dit wellicht ook voor andere jonge zorgprofessionals interessant is, zoals verpleegkundigen, zowel mbo als hbo.

Van preventie naar amplitie

Tijdens de opleiding voor verpleegkundigen is er veel aandacht en tijd voor persoonlijke ontwikkeling. Vervolgens starten zij met een spannende baan met veel verantwoordelijkheid in een veeleisende praktijk. Er wordt verwacht dat ze zelf sturing geven aan professioneel welzijn, terwijl de vanzelfsprekende ondersteuning vanuit de opleiding wegvalt. Werkdruk en werkstress zijn veelgehoorde klachten. Het is daarom van belang als organisatie te investeren in ontwikkelingsgerichte begeleiding bij de start van de carrière van jonge zorgprofessionals.
In het Deventer Ziekenhuis maakt vrijwel iedere arts-assistent gebruik van een op maat gemaakte en ontwikkelingsgerichte beleidingsvorm. Aanleiding om met deze begeleiding te starten was de toenemende vraag naar intervisie en coaching door arts-assistenten.&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?