Best practices

Aandacht voor voeding in het curriculum van de bachelor verpleegkunde
Krijgt voeding in het verpleegkundig onderwijs meer vaste grond onder de voeten?

Krijgt voeding in het verpleegkundig onderwijs meer vaste grond onder de voeten?

Voeding speelt een belangrijke rol bij de preventie en behandeling van ziekten. In de verpleegkundige basiszorg is voeding een fundament dat alle zorgactiviteiten voor eten en drinken omvat. Het is daarom belangrijk dat er in de opleiding tot bachelor verpleegkundige voldoende aandacht is voor voeding.

Literatuur

  • Bachrach-Lindström, M., Jensen, S., Lundin, R., & Christensson, L. (2007). Attitudes of nursing staff working with older people towards nutritional nursing care. Journal of Clinical Nursing 16(11), 2007-2014.
  • Bauer, S., Halfens, R., & Lohrmann, C. (2015). Knowledge and attitudes of nursing staff towards malnutrition care in nursing homes: a multicentre scross-sectional study. The Journal of Nutrition, Health & Aging, 19(7), 734-740.
  • Beattie, E., O’Reilly, M., Strange, E., Franklin, S., & Isenring, E. (2014). How much do residential aged care staff members know about the nutritional needs of residents? International Journal of Older People Nursing, 9(1), 54-64.
  • Boaz, M., Rychani, L., Barami, K., Houri, Z., Yosef, R., Siag, A., et al. (2013). Nurses and nutrition: a survey of knowledge and attitudes regarding nutrition assessment and care of hospitalized elderly patients. Journal of Continuing Education in Nursing, 44(8), 357-364.
  • Eide, H., Halvorsen, K., & Almendingen, K. (2014). Barriers to nutritional care for undernourished hospitalised older people. Journal of Clinical Nursing, 696-706.
  • Endevelt, R., Werner, P., Goldman, D., & Karpati, T. (2009). Nurses knowledge and attitudes regarding nutrition in the elderly. The journal of Nutrition, Health & Aging, 13(6), 485-489.
  • Henderson, V. (1991). The Nature of Nursing: Reflections after 25 years. New York: National League for Nursing Press.
  • Jefferies, D., Johnson, M., & Ravens, J. (2011). Nurturing and nourishing: The nurses’ role in nutritional care. Journal of Clinical Nursing, 20,317-330.
  • Kitson, A., Conroy, T., Kuluski, K., Locock, L., & Lyons, R. (2013). Reclaiming and defining the fundamentals of care: nursing’s response to meeting patients’ basic human needs. Adelaide: University of Adelaide.
  • Kitson, A., Conroy, T., Wengstrom, Y., Profetto-McGrath, J., & Robertson-Malt, S. (2010). Defining the fundamentals of care. International Journal of Nursing Practice 16, 423-434.
  • Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (2016). Bachelor Nursing 2020. Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde.
  • Ontwikkelen onderhoudsgroep zorgmodule voeding (2012). Zorgmodule voeding. Amsterdam.
  • Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (2010). Zorg voor je gezondheid! Gedrag en gezondheid: de nieuwe ordening. Discussienota. Den Haag.
  • V&V2020 (2012). Beroepsprofiel verpleegkundige, deel 3.
  • Veen, M. van, Hoedjes, M., Versteegen, J., Meulengraaf-Wilhelm, N. van de, Kampman, E., & Beijer, S. (2017). Improving Oncology Nurses’ Knowledge About Nutrition and Physical Activity for Cancer Survivors. Oncology Nursing Forum, 1;44(4), 488-496.
  • Zuidema-Cazemier, J. (2014). Voedingszorg door hbo-verpleegkundigen. Taken en competenties ten behoeve van de hboverpleegkunde. Velserbroek: masterthesis.