Blended leren en het gebruik van video’s: een integratieve review

  • 1 min.
  • Onderzoek
  • Onderzoek actueel

Het ontwikkelen van onderwijs in de vorm van blended leren, is een tijdrovende en kostbare aangelegenheid. Face-to-face-onderwijs en het inzetten van video’s bij het aanleren van vaardigheden kunnen niet zomaar worden overgezet naar blended. In deze review is gekeken naar literatuur tussen 2006 en 2016 waarin een combinatie van blended leren én gebruik van video om vaardigheden te leren is onderzocht.

Alle designs kwamen in aanmerking; de kwaliteit van de gevonden artikelen werd met de MMAT (Mixed Methods Appraisal Tool) beoordeeld. Van de 874 artikelen bleven er 10 over (8 van na 2012). Naast de constatering dat blended leren met gebruik van video’s veilig is, de tevredenheid en betrokkenheid met het onderwijs toeneemt en de kennis en competentie wordt verhoogd van de getoonde vaardigheid, zijn er drie thema’s geïdentificeerd: 

  1.  Verbinden van theorie en praktijk: het herhaald en plaats-/ tijdonafhankelijk kunnen bekijken van video’s leidt tot betere prestaties. Studenten begrijpen duidelijk wat er verwacht wordt (useful to see what would happen).
  2.  Zelfstandig leren: eigen tempo en niveau van begrip; alle leerstijlen worden bediend. 
  3. Uitdagingen bij het ontwikkelen van een blended leermodel:

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?