Congres HGZO: ICT: wat doen we ermee?

  • 2 min.
  • Congresverslag
  • Verslagen

Op 22 maart 2018 startte de tweedaagse conferentie “ICT: wat doen we ermee?” Met als ondertitel: ICT biedt veel kansen om het zorgonderwijs te verrijken of verbeteren, maar roept ook de nodige vragen op. Een mooie aanleiding om de conferentie te ondersteunen met een handige en goed werkende app waarmee deelnemers zich onder andere konden inschrijven voor de diverse workshops, aantekeningen konden maken, chatten en linken met andere deelnemers, en die tijdens de dag pushberichten stuurde om te wijzen op interessante activiteiten.

Prof. dr. Wim Westera, van de Faculteit Psychologie en onderwijswetenschappen (Welten-instituut) zette meteen de toon. Hij maakte duidelijk dat het huidige onderwijs vernieuwingen tegenhoudt: ‘We doen het niet goed in het onderwijs als het gaat om technologische ontwikkelingen.’
De gerichtheid op verantwoording, efficiëntie, werkzaamheid en bestaande didactiek houden een instrumentele benadering in stand: oude (didactische) modellen worden in een technologisch jasje gestoken. Maar is dat vernieuwing of slechts een, soms tijdelijke, verbetering?

De vraag is volgens hem niet: hoe kan technologie het leren ondersteunen, maar: hoe kan technologie gebruikt en ontwikkeld worden voor het creëren van nieuwe vormen van leren? Met deze spannende vraag en de oproep om elkaar op dit punt scherp te houden, werden de deelnemers de workshops ingestuurd.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?