Anders met lef

  • 1 min.
  • Column
  • Column Uitgesproken
Portretfoto (kleur) Edwin Nicasie

Het verpleeghuis heeft sterke leiders met visie nodig! Met sterke leiders in het verpleeghuis zou de zorg op alle fronten verbeteren. Daarnaast zou het helpen als deze sterke leiders lef zouden tonen om het anders te doen. Dit zijn de conclusies uit een recent onderzoek van KPMG. Daar ben je mooi klaar mee als rechtgeaarde locatie- of teammanager die alle zeilen bij moet zetten om de gaten in de dienstlijst gevuld te krijgen of te zorgen dat het ziekteverzuim niet uit de bocht vliegt. Hoe graag je ook zou willen als potentieel sterke leider met lef, met twee verzorgenden op een groep zorgintensieve cliënten heb je bar weinig speelruimte om het anders te doen.

Zeker in een bolwerk als de verpleeghuiszorg gaan veranderingen niet snel. Daar kost anders doen tijd, geduld en doorzettingsvermogen. Niettemin zijn er belangrijke ontwikkelingen die gaan helpen. In de verpleeghuiszorg worden de termen ‘kennen en verstaan’ steeds meer het uitgangspunt voor goede zorg. Heel eenvoudig komt dat neer op goed luisteren naar de cliënt en uitgaan van de mogelijkheden. Klinkt dat nieuw of anders? Natuurlijk niet. Maar sinds het kwaliteitskader verpleeghuiszorg en het gedachtegoed van Machteld Huber over positieve gezondheid wordt deze verandering opeens een stuk concreter en minder vrijblijvend.

Om het anders te doen, moet je laten zien dat het anders kan. Dat kan heel goed beginnen bij de huidige mbo-zorgopleidingen. Daar zit een groot aantal studenten die kunnen laten zien dat het anders kan in de zorg. Begin eens met het loslaten van het standaardonderwijsprogramma waarin per jaar vastligt wat, wanneer en hoe studenten moeten leren. Geef de mogelijkheid om niet met de basiszorg te starten, maar eerst te leren hoe je een goed gesprek moet voeren met een cliënt of mantelzorger. Dat vraagt sterke leiders met lef en visie die bereid zijn om bestaande tradities van opleiden ter discussie te stellen of misschien zelfs overboord te gooien. Studenten die vanaf de eerste dag in de opleiding leren om onderbouwde besluiten te nemen, zullen laten zien dat het anders kan in de zorgpraktijk en kunnen over een aantal jaar uitgroeien tot de nieuwe leiders met lef.