Boekbespreking

Palliatieve zorg

  • 3 min.
  • Boekbespreking
  • Recensies

Het is niet zo makkelijk om cijfers te geven over het aantal mensen dat palliatieve zorg ontvangt. Het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) maakt de schatting dat 80% van de sterfgevallen (136.000) niet onverwacht is en dat deze mensen voor overlijden enige vorm van palliatieve zorg hebben ontvangen. De verwachting is dat, als gevolg van de dubbele vergrijzing, de palliatieve zorgbehoefte van patiënten met kanker, dementie en hartfalen zal toenemen tot zo’n 200.000 mensen per jaar.

Zorgopleidingen zullen dus zeker aandacht moeten besteden aan palliatieve zorg. Een korte blik in de beroepsprofielen leert het volgende: in het beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige komt de term ‘palliatie’ tweemaal voor; in het beroepscompetentieprofiel van de verpleegkundige mbo worden vier competenties beschreven en in het beroepscompetentieprofiel Verzorgende IG één competentie. In 2010 verscheen bij V&VN de Competentiebeschrijving voor de verpleegkundige in de palliatieve zorg.

Het is noodzakelijk om heel helder te zijn over het begrip palliatieve zorg, want ook door hulpverleners wordt palliatieve zorg vaak nog in verband gebracht met alleen de laatste levensfase.
Het model van Lynn & Adamson is het meest gangbaar, maar de tendens is om palliatieve zorg een continuüm te laten zijn tot aan de dood en niet meer de stervensfase te markeren.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?