Motieven van mannen rondom opleiding en werk in de verpleging

  • Onderzoek
  • Onderzoek actueel

Wereldwijd is gemiddeld slechts één op de tien verpleegkundigen man. In Polen is dit aantal nog kleiner. Het doel van deze studie was meer kennis te vergaren over waarom mannen kiezen voor de verpleging en met welke reden ze uit het beroep stappen.    

Kluczy?ska (2017) deed hiertoe een kwalitatief onderzoek volgens de Grounded Theory-benadering. Zij hield 17 semigestructureerde interviews met gediplomeerde mannelijke verpleegkundigen. De motieven van mannen om de verpleging in te gaan waren: het voelen van een roeping en de wil een ander te helpen, medische interesse, toeval en het zien of aangeboden krijgen van een kans (bijvoorbeeld financiering of een opleiding) en pragmatische redenen (bijvoorbeeld baanzekerheid).

Redenen voor vertrek uit de verpleging hingen samen met opvattingen over het vrouwelijke karakter van het beroep. De meest voorkomende redenen om uit het beroep te stappen waren: een laag salaris, laag aanzien en een negatieve werksfeer.

Opleidingen Verpleegkunde kunnen bijdragen aan de werving van mannelijke studenten door verpleegkunde te definiëren als een genderneutraal beroep. 

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?