Handreikingen voor het ontwerpen van onderwijs over zorgtechnologie

  • 10 min.
  • Leerpraktijk

Door landelijke ontwikkelingen binnen Zorg en Welzijn heeft het domein Gezondheidszorg van Hogeschool Utrecht (HU) een nieuwe visie geformuleerd om zorgprofessionals voor nu en later op te leiden. Voor die toekomstige zorgprofessional is het belangrijk dat hij of zij weet hoe je met technologie het zorgproces doelmatig kunt vormgeven en verbeteren. In deze Leerpraktijk beschrijven we het belang van zorgtechnologie in het onderwijs en geven we handreikingen voor het ontwerpen van onderwijs over zorgtechnologie. Deze leerpraktijk is een verkorte versie van het boekje ‘Zorgtechnologie in het hoger onderwijs: een didactisch kader’ dat recent werd uitgegeven door Hogeschool Utrecht.

Wat is zorgtechnologie?

Zorgtechnologie bestaat uit technologische hulpmiddelen die het zorgproces ondersteunen. Het is niet per se een nieuw fenomeen. Oude bekende technologische hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld een stethoscoop, een rolstoel, een tillift en krukken. Maar door internet ontstaan nieuwe manieren van communiceren: op afstand in plaats van face to face. Spreken we over zorgtechnologie, dan bedoelen we daarmee vaak ICT voor de gezondheid van zorgvragers. Binnen de HU vinden we het belangrijk om zorgtechnologie te leren inzetten als middel om de zorg te verbeteren, en niet als doel op zich.

E-health is een verzamelnaam voor ICT-toepassingen in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan zorg op afstand (telemonitoring), e-consult, het electronisch patiëntendossier (EPD), online inzage in je zorgdossier, beeld- of schermzorg (zie filmpjes Telerevalidatie &ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?