Hoe kun je professionele competentie aantonen?

  • 1 min.
  • Onderzoek
  • Onderzoek actueel

Het monitoren van professionele competentie van zorgprofessionals is noodzakelijk om de gezondheid en veiligheid van het publiek te waarborgen. De onderzoekers gaan in deze studie na hoe verpleegkundigen, verloskundigen en andere belangrijke stakeholders in Ierland aankijken tegen de ontwikkeling van een systeem waarmee verpleegkundigen en verloskundigen het behoud van hun professionele competentie kunnen aantonen.

Casey et al. hielden hiervoor 13 focusgroep interviews met 91 participanten. Hieruit kwamen vier thema’s naar voren.
Thema 1 Definities en kenmerken van competentie. Participanten vonden het moeilijk om “competentie” te definiëren, maar een definitie van competentie moest in ieder geval contextspecifiek zijn, gericht op de rol van de verpleegkundige/verloskundige, de behoeften van de organisatie en de individuele leerbehoeften.
Thema 2 Continue professionele ontwikkeling (CPO). Geconcludeerd werd dat er een sterke relatie is tussen CPO en het behouden van competentie. CPO moest een continu karakter hebben, gebaseerd zijn op theorie en/of vaardigheidsontwikkeling en toegepast worden in de praktijk. &ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?