Een skypegesprek met Anne Marie Rafferty

‘Verpleegkundigen moeten kenniswerkers worden’

  • 7 min.
  • Interview

Het is begin augustus en het congres Caring for older people, van 4 tot 7 oktober, lijkt nog ver weg. Maar de voorbereidingen zijn in volle gang. Met Anne Marie Rafferty, een van de keynotesprekers op het congres, hebben we een skype-afspraak. De beeldverbinding kon beter, het geluid is prima. Haar boodschap komt luid en duidelijk over. “Het is noodzakelijk dat verpleegkundigen en verzorgenden kenniswerkers worden.” En kunnen we iets leren van Londense taxichauffeurs?

Uw bijdrage aan het congres lezen we als een dringend pleidooi. U ziet het als noodzakelijk dat verpleegkundigen en verzorgenden kenniswerkers worden. Om te beginnen: wat verstaat u onder ‘kenniswerkers’?

‘Een kenniswerker is een professional die doordrongen is van het besef dat de kennis, op basis waarvan zij of hij het dagelijkse werk uitvoert, aan snelle verandering onderhevig is. Kennis veroudert in hoog tempo. Anders gezegd: de halfwaardetijd van kennis wordt steeds korter. Vroeger kon je wel een tijdje vooruit met wat je in de opleiding had geleerd en met af en toe bijscholen kwam je een heel eind. Die tijd is voorbij. Door onderzoek en praktijkervaring komt aan de lopende band nieuwe kennis beschikbaar, die van veel betekenis is voor het handelen van verpleegkundigen (evidence en practise based kennis). Werken zonder leren is niet

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?