Verlies in verpleeghuizen: (on)opgemerkt?

  • 1 min.
  • Onderzoek
  • Onderzoek actueel

Rouw en pijn bij verlies zijn universele menselijke ervaringen. Op hogere leeftijd krijgen mensen vaak te maken met veelsoortige verliezen die hen met emotionele, fysieke en praktische uitdagingen kunnen confronteren. Verlies en de impact daarvan is bij ouderen onderzocht, maar er is nog weinig onderzoek naar de zorgactiviteiten van verpleegkundigen bij het ondersteunen van ouderen en hun familie bij het omgaan met verlies.

Het onderzoek van Van Humbeeck et al. gaat na hoe verpleegkundigen aankijken tegen rouw en verlies bij ouderen, hoe zij in hun werk hiermee geconfronteerd worden en wat stimulerende en belemmerende factoren zijn in de zorg bij verlies en rouw. Hiervoor zijn interviews gehouden met negen verpleegkundigen en vijf zorgassistenten in zes Vlaamse verpleeghuizen.

De resultaten laten zien dat de verpleegkundig krachten verschillende opvattingen hebben over de begrippen verlies en rouw en hun rol daarbij. Sommigen zagen de zorg bij verlies als een essentieel onderdeel van de dagelijkse zorg, terwijl anderen dit vooral zagen als het werk van anderen, zoals psychologen. Het onderzoek laat zien dat de zorg bij rouw gekarakteriseerd wordt door een complexe spanning tussen twee zorgdimensies:
(1) betrokken zijn terwijl je een passende afstand houdt en &ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?