Mogen mantelzorgers meebeslissen in de zorg?

  • 1 min.
  • Onderzoek

Familieleden in de rol van mantelzorger bieden niet alleen emotionele en praktische steun aan een patiënt, soms spelen zij ook een rol bij de besluitvorming over de zorg. Participatie in de besluitvorming over de zorg is vaak stressvol voor vertegenwoordigers van de patiënt door verschillen in visie op wat er moet gebeuren en doordat zij niet op de hoogte zijn van wensen en voorkeuren van de patiënt.

Bij het proces van besluitvorming vertrouwen familieleden vaak op de begeleiding van professionals. Op Europees niveau is men het erover eens dat communicatie tussen familieleden en professional, inclusief besluitvorming met familieleden, onderdeel dient te zijn van de opleiding van zorgprofessionals. Er is nog geen onderzoek gedaan naar het perspectief van zorgprofessionals-in-opleiding op de participatie van familieleden in de besluitvorming. Het doel van deze studie is om dit bij studenten verpleegkunde en psychologie te onderzoeken.
In een beschrijvend (cross-sectioneel) onderzoek vulden 116 eerstejaars studenten verpleegkunde en 156 eerstejaars studenten psychologie een vragenlijst in om de voorkeuren van degene die de besluiten neemt te meten. Deze vragenlijst is gebaseerd op de Multi-Attribute Utility Theory (MAUT). De vragenlijst omvat vragen waarbij de respondent zich moet

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?