APP-BESPREKING

Krijg meer grip op uw reuma

  • 2 min.
  • Recensies

Via de App- en Playstore zijn verschillende apps te downloaden voor mensen met een chronische ziekte, zoals de MySugr App voor mensen met diabetes of de Volari App voor COPD-patiënten. In deze recensie bespreken we de Reuma App, bedoeld om reumapatiënten meer grip te geven op hun aandoening.

Samen ontwikkeld

Een reumapatiënte die op de poli van het Erasmus MC onder behandeling was, kreeg het idee om een app te ontwikkelen om beter met de aandoening te kunnen omgaan. Ze deelde dat idee met haar behandelaren, die het concept verder ontwikkelden. Tijdens dit ontwikkelproces zijn de praktijkervaringen van de behandelaren en patiënten van de reumapoli van het Erasmus MC gebruikt. Maar daar blijft het niet bij. Om de app verder te verbeteren, vragen de makers de gebruikers om hun feedback.

Hoe werkt de app?

Bij aanvang wordt gevraagd een of meerdere categorieën aan te klikken waarover je informatie of tips over wilt ontvangen (zie afbeelding 1). Als je weer opnieuw inlogt, krijg je een vraag over een van de categorieën die je hebt aangeklikt (afbeelding 2). Naar gelang het antwoord krijg je een tip. Je kunt aangeven voor die dag klaar te zijn met het beantwoorden van vragen of doorgaan. Je komt dus niet via het hoofdmenu binnen, maar start gelijk met het beantwoorden van een vraag. Het is duidelijk een patiëntgerichte app met een doelgerichte aanpak.

Schermafbeeldingen van Reuma App: instellingen en logboek
Afbeelding 1 en 2

Hoofdmenu

Via het hoofdmenu kun je verschillende dingen doen: het logboek invullen, oefeningen doen, een vraag ontvangen, informatie en tips lezen, een game spelen of vragenlijsten invullen. Onder de knop ‘Instellingen’ pas je de app aan jouw wensen aan. We zoomen hier in op de oefeningen, de tools en the game.

Oefeningen, tools en the game

Schermafbeelding van oefening 'Balletje rollen' op de Reuma app
Afbeelding 3

Voor alle lichaamsdelen waar reuma de beweeglijkheid vermindert (zoals handen, nek en rug) is een filmpje gemaakt met een oefening. In totaal zijn er vijftig filmpjes van ongeveer 1 minuut. Iemand doet de oefening voor en je kunt een ondersteunende tekst lezen (afbeelding 3). Dit is een sterk onderdeel van de app. Het is niet alleen droge informatie, maar de patiënt kan ook fysiek aan de slag. 
Onder de knop Tools staan vragenlijsten over onder meer reumatoïde artritis, het functioneren met gewrichtsontstekingen en axiale spondylartropathieën. Als je een vragenlijst invult, ontvang je per mail de uitkomsten, die je kunt meenemen naar de reumatoloog. De makers noemen dit shared decision making: door het invullen ervan denk je na over wat voor jou belangrijk is en wat past bij jouw leven en wensen.

The game voegt daarentegen niks toe aan de app. Met een simpel spelletje hop je eenvoudig van level 1 naar 3. Maar het is de vraag wat dit de speler oplevert…

Opleiding

Studenten verpleegkunde en verzorging kunnen de app op verschillende manieren gebruiken. Zo kan de app een informatiebron zijn in een lessituatie, als studenten op basis van een casus een verpleegplan of zorgleefplan schrijven. Of in de praktijk, als een student een reumapatiënt begeleidt bij de oefeningen. De toepassingen zijn legio.

De Reuma App is gemaakt voor en door reumapatiënten met de hulp van de expertise van reumatologen en reumaconsulenten. Deze samenwerking levert een mooi product op, waarbij zelfmanagement op de voorgrond staat.

De Reuma App is te downloaden via de App of Playstore. Gebruik voor een iPad de iPhone-instelling.