Beweging

  • 1 min.
  • Redactioneel

Inge PoolDe gezondheidszorg is sterk in beweging. De aard en complexiteit van de zorg zal veranderen. Dit vraagt om hoger opgeleide zorgprofessionals, zo blijkt uit de beschrijving van het project Bachelor Nursing 2020 in dit nummer van Onderwijs en gezondheidszorg. Volgens het beroepsprofiel Verpleegkundige 2020 moet de verpleegkundige van de toekomst onder meer een reflectieve EBP-professional zijn. Dit lijkt eenvoudiger dan het is. De opvattingen over evidence based practice (EBP) zijn verschillend. Ria den Hartog laat in haar literatuurstudie zien dat onder meer verschillend wordt gedacht over het afstemmen van de zorg op patiëntvoorkeuren. Het gesprek van Jacqueline Dijkstra met Lianne van Meijeren sluit hier mooi op aan. De hbo-v student won de Anna Reynvaanprijs met haar artikel over ‘shared decision making’ waarbij patiëntvoorkeuren expliciet gemaakt worden. 
Het streven naar hoger opgeleide professionals zal gebaat zijn bij een verbetering van het publieke imago van het beroep van verpleegkundigen. Het artikel van Yvonne ten Hove et al. laat zien dat dit imago geen recht doet aan de professionalisering die in dit beroep heeft plaatsgevonden. De auteurs geven adviezen hoe opleiders en verpleegkundigen het imago van verpleegkundigen naar een hoger plan kunnen tillen.
Naast hoger opgeleide zorgprofessionals vraagt toekomstige schaarste op de arbeidsmarkt ook om de inzet van méér zorgprofessionals. In dit kader is het artikel van Femke van den Berg interessant. Zij doet verslag van een taalmethode in de zorg voor mbo-niveau 1, 2 of 3. Betere taalbeheersing geeft een groot aantal potentiele zorgmedewerkers de mogelijkheid om in de zorg te gaan werken en werkenden meer loopbaanmogelijkheden.
Naast bovenstaande bevat dit nummer ook recensies, nieuws, een column, een Toolkit over het denken in driehoeken in een samenwerkingsrelatie, en een Praktijkonderzoek over de oratie van Sandra Beurskens. Tenslotte wil ik nog uw aandacht vragen voor een artikel over de relatie van decentrale en centrale selectie op het studiesucces van hbo-v studenten. We hopen u hiermee weer een gevarieerd nummer aan te bieden dat tot nieuwe ideeën leidt, inspireert en stof tot nadenken geeft.
Namens de redactie van Onderwijs en gezondheidszorg wens ik u een mooie zomer toe.