Recensie: De verpleegkundige in de zorg aan chronisch zieken.

  • 1 min.
  • Recensie
  • Recensies

Auteurs: Ankie van Vuuren, Ton Vermeij, Thora Hafsteinsdóttir, Marieke Schuurmans

ISBN: 978 90 06 952582

Pagina’s: 340

Prijs: € 49,50

Uitgever: ThiemeMeulenhoff BV

Volgens de tekst op de achterflap van het boek heeft ruim twintig procent van alle Nederlanders een langdurige lichamelijke aandoening. Deze aandoeningen verhinderen in veel gevallen een probleemloos functioneren. Bovendien is er vaak sprake van comorbiditeit, wat de behandeling en verpleging complexer maakt. Het aantal mensen met een chronische ziekte groeit nog steeds verder door. Een belangrijke oorzaak daarvan is de voortdurende toename van medische mogelijkheden, waardoor mensen met hun ziekte verder blijven leven en in vergelijking met mensen die decennia geleden leefden, ouder worden. Om de toegenomen vraag naar zorg te kunnen bieden, vindt taakverschuiving van arts - naar verpleegkundig specialist - naar verpleegkundige plaats en focussen hbo-verpleegkundigen zich steeds meer op de complexe zorgsituaties.

Dit boek richt zich specifiek op deze hbo-verpleegkundigen (in opleiding) die cliënten met chronische aandoeningen in alle settingen tegen kunnen komen. In het eerste deel wordt de zorgcategorie, de zorg voor cliënten met een chronische aandoening en het verplegen van mensen met een chronische aandoening behandeld. Onderbouwd met cijfers geeft dit een goed beeld van de omvang in Nederland van het aantal chronisch zieken. Tevens wordt aan de hand van aansprekende voorbeelden de impact van een chronische aandoening duidelijk gemaakt. In het tweede deel van het boek worden twaalf chronische aandoeningen volgens een vaste indeling behandeld, namelijk: (1) medisch kader (prevalentie, incidentie, diagnose, symptomen en behandeling), (2) verpleegkundig kader (gevolgen van de diagnose en behandeling, verpleegkundige interventies) en (3) verwerkingsopdracht (casus met opdrachten). Voorbeelden van chronische aandoeningen die behandeld worden zijn cliënten met COPD astma, diabetes mellitus, reumatoïde artritis, CVA, dwarslaesie en cliënten met een niet aangeboren hersenletsel (ontstaan door bijvoorbeeld een ongeval).

Het (studie)boek heeft een duidelijke structuur met vetgedrukte trefwoorden aan de zijlijn, inclusief een trefwoordenregister. Zo’n register is voor studenten prettig hanteerbaar. Tevens bevat ieder hoofdstuk een samenvatting. Hoewel er diverse tabellen zijn opgenomen, is het boek niet voorzien van foto’s en ander beeldmateriaal. Er is duidelijk gekozen voor de inhoud gebaseerd op ‘evidence’ en niet voor de verpakking, conform de eisen die aan de hbo-verpleegkundige in opleiding gesteld worden. Samengevat een aanwinst voor de hbo-verpleegkundige in opleiding!