Vertrouwen

  • 1 min.
  • Redactioneel

Bij het lezen van de bijdragen in dit alweer laatste nummer van het jaar 2010 werd ik in ‘Sociale media middel voor participatief leren’ geraakt door de zinsnede ‘enerzijds wordt de techniek soms radicaal afgewezen of oppervlakkig ingevoerd.’ Waarom? Onze kleinzoon Lars van 2 jaar hanteert met een aanstekelijke gretigheid en inspanning alles wat met afstandsbediening, toetsenbord en knopjes te maken heeft. Met verbazing bezie ik zijn motorische vaardigheidjes. Hij zal wel als een voorloper worden gezien in voornoemd artikel. Ik heb er alle vertrouwen in dat gebruik van sociale media aan hem in de toekomst goed besteed zal zijn. Paulo Moekotte geeft een gedegen overzicht van de voor- en nadelen van de sociale media. Hij komt daarbij tot verrassende conclusies. In de bijdrage van Van Nieuwenhuize-Harmsma en Ter Maten aandacht voor een steeds groter wordende doelgroep in verzorging en verpleging. Aan de hand van een heldere casus wordt duidelijk dat met in achtneming van iemands culturele achtergrond een evenwichtig bestaan mogelijk is op voorwaarde dat er een vertrouwensrelatie opgebouwd is met de psychogeriatrische patiënt.

Figuur.

Je vraagt je wel eens af of bepaalde ontwikkelingen nu een hype of noodzaak zijn. Op een congres op 14 oktober te Rolduc gaf Marleen Barth, bestuursvoorzitter van GGZ Nederland, onomwonden te kennen dat leerafdelingen een keiharde noodzaak zijn. Diverse andere inzichten en ontwikkelingen die op het congres naar voren kwamen, worden door Femke van den Berg in haar artikel aangeroerd. In de rubriek Praktijkonderzoek een beschrijving van een onderzoek naar factoren die van invloed zijn op de implementatie van ‘Skills Online’. Voorlopig kan voorzichtig geconcludeerd worden dat team-leren en vertrouwen in elkaar een positieve invloed hebben op implementatie-effectiviteit van onderwijsinnovatie. Twee lectoren Langdurige Zorg komen aan het woord in een dubbelinterview. Daarin aandacht voor de zorgtechnologie en de zorg over dertig jaar. Ook hier spreekt vertrouwen uit voor de toekomst dat ouderen met de uitgebreide communicatiemiddelen veel meer dan nu het heft in eigen handen zullen houden.

Rest mij u en allen die u na aan het hart gaan, namens de redactie, hele goede feestdagen toe te wensen en vertrouwen in het nieuwe jaar en wat komen gaat.