Uitweg, Een waardig levenseinde in eigen hand

  • 2 min.
  • Recensie
  • Recensies

Boudewijn Chabot, samen met Stella Braam
ISBN 978 90 388 93143
Nijgh & Van Ditmar
Gebonden 272 bladzijden
Prijs: € 22,50

Onlangs is een bijzonder boek verschenen: Uitweg, Een waardig leven in eigen hand. In korte tijd heeft het boek, dat voor een breed publiek geschreven is, veel aandacht van de media getrokken. Het boek geeft informatie voor mensen die menswaardig willen sterven omringd door hun naasten. Het toont uitwegen als artsen, om wat voor een reden dan ook, negatief reageren op een euthanasieverzoek.

De auteurs gaan eerst in op de Nederlandse euthanasiepraktijk en aan welke eisen artsen moeten voldoen om euthanasie toe te kunnen passen.

Daarnaast krijgt de lezer suggesties om een euthanasieverzoek te kunnen doen.

Euthanasie wordt pas toegepast als voldaan is aan de wettelijke eisen en de arts er achter kan staan. Bij zelfeuthanasie daarentegen ligt de regie over een waardig sterfbed bij de persoon zelf. In Uitweg, waar het juist gaat om die zelfeuthanasie, worden twee manieren beschreven om menswaardige te kunnen sterven:

  1. Bewust versterven, waarbij men niet meer eet of drinkt en honger en dorst met hulp van verzachtende zorg verlicht wordt.
  2. Door de juiste hoeveelheid van het dodelijke medicijn te verzamelen, “de pil van Drion” en die in te nemen als de persoon vindt dat het daar de tijd voor is.

In Uitweg worden voorbeelden beschreven van overlijden door zelfeuthanasie. Het geeft een veel breder perspectief op de zelfgekozen dood. Naast de persoon die het leven wil verlaten staan de dierbaren in het middelpunt.
De casussen zijn zorgvuldig beschreven en geven de lezer een beeld van dilemma’s, overwegingen en bevindingen van alle betrokkenen. De verhalen laten ook zien wat er mis kan gaan.
Achter in het boek is een hele tabel met diverse medicijnen opgenomen die geschikt zij voor zelfeuthanasie. De antibraakmiddelen worden daarbij eveneens beschreven. Ook uitgebreide literatuurlijst en een lijst met nuttige adressen ontbreken niet.
Aan het boek is ook een internetsite gekoppeld: www.boudewijnchabot.com waar nog meer informatie op te vinden is. Op deze site zullen regelmatig artikelen, citaten en berichten geplaatst worden die een link hebben met het boek.
Boudewijn Chabot en Stella Braam dragen met dit indringende boek bij aan de emancipatie van mensen die door ziekte of ouderdom niet verder willen leven en met behulp van de beschreven methoden humaan willen sterven. Uitweg is ook een boek voor familie, mantelzorgers en zorgverleners en op de onderwijsinstelling zou het boek niet mogen ontbreken, zodat docenten hun studenten kunnen voorbereiden op wat ze mogelijk in de praktijk tegen kunnen komen.