Twee recensies

  • 2 min.
  • Recensie
  • Recensies

Digitale didactiek: praktische stappenplannen voor het gebruik van ICT in het hoger onderwijs.
Gerard Baars (red)
Uitgever: Lemma, Den Haag
Prijs € 25,–
ISBN 978-90-5931-293-7
www.lemma.nl

Het afgelopen decennium heeft het gebruik van ICT in het onderwijs een enorme vlucht genomen. Digitale leeromgevingen worden op grote schaal gebruikt. Naast digitale leeromgevingen is er een groot aantal andere ICT-middelen om het onderwijs aantrekkelijker of efficiënter te maken. Het op een effectieve wijze inzetten van ICT-middelen in het onderwijs vergt van de docent een aantal vaardigheden. oorbeelden van praktische vragen op didactisch en organisatorisch gebied waar docenten meet te maken krijgen zijn: Hoe geef je op een efficiënte manier online feedback? Waar moet je op letten als je een online-toets afneemt? Hoe kun je een online discussie met studenten organiseren? Hoe geef je online effectief instructie aan studenten? Op deze en andere didactische en organisatorische vragen wordt in dit boek uitgebreid ingegaan. In Digitale didactiek wordt aandacht besteed aan principes voor effectief onderwijs met gebruik van ICT middelen, het gebruik van ICT bij het uitvoeren van werkvormen, de selectie en het gebruik van online leermaterialen, het gebruik van ICT bij begeleiden van studenten en het gebruik van ICT bij het toetsen van studenten. Al deze onderwerpen worden geïllustreerd met concrete stappenplannen die docenten maar ook onderwijsadviseurs direct kunnen gebruiken bij het ontwerpen en uitvoeren van onderwijsactiviteiten. Het boek is zeer praktisch opgezet. De lezer wordt meegenomen aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Bij de diverse fasen in het stappenplan worden aandachtspunten genoemd die een bijdrage leveren aan een efficiënte manier van voorbereiden van de lessen waarin ICT een rol speelt.
Vanwege het praktisch karakter is dit boek met name zeer geschikt voor docenten, zowel voor docenten met veel didactische ervaring als zeker ook voor docenten in opleiding. Ook al bevat het boek veel praktijkvoorbeelden uit het hoger onderwijs, toch zijn de onderliggende didactische stappenplannen zo generiek dat ze ook door docenten uit andere onderwijssectoren direct gebruikt kunnen worden. Een verfrissend boek.

Jan Mistrate Haarhuis


Bouwstenen voor het ethisch bewustzijn
Een psychologische visie op de morele ontwikkeling
Auteur: Jacques Soonius Uitgeverij Nelissen, Barneveld
ISBN: 978 90 244 1827 5
Prijs:€€ 22,50

In dit boek stelt de auteur het belang van de menselijke emotie gelijk aan het denkvermogen (verstand van de mens). Zowel het gevoel als het verstand dragen bij aan een evenwichtige, persoonlijke wijze van leven.
Hierdoor wordt de mens zelfstandig, krachtig, enthousiast en bezield. Waarden als hoekstenen van de ethiek worden in dit boek vanuit de literatuur beschreven zoals autonomie, rechtvaardigheid, gezondheid, respect, natuur, vrijheid, democratie en vertrouwen. De auteur licht toe waarom niet iedereen het belang van die waarden inziet of wil begrijpen.
Mogelijke blokkades zijn het gevolg van gebrekkige sociale vaardigheden, liefdeloos bestaan, vervreemding, onverwerkt leed, irrationeel en overintellectueel denken, economisering van de samenleving e.a. Hierdoor raakt de mens, volgens de auteur, in zijn persoonlijk leven uit zijn evenwicht. Het boek is opgebouwd uit zes hoofdstukken: 1 Goed leven; 2 Morele ontwikkeling; 3 Socratische methode; 4 Blokkades bij de morele ontwikkeling; 5 Wetten en beroepscodes; 6 Ethisch leren denken en voelen. Na ieder hoofdstuk volgen opdrachten voor studenten. Het boek is vlot geschreven en bereidt de lezer op een attractieve manier voor op een adequate inzet van moreel oordeel (handelen). Belangrijk thema voor alle studenten en medewerkers in de gezondheidszorg. Een aanrader!

Karel van de Veen