Crisis als kans

  • 1 min.
  • Redactioneel

Op middellange termijn worden er grote tekorten verwacht op de arbeidsmarkt van de zorg. Terwijl de economische recessie veel vervelende effecten met zich mee brengt, biedt het voor de zorg juist kansen. Door de huidige crisis neemt de zuigkracht van de marktsector wat af en wordt de kans op een hogere instroom in de zorg vergroot. Steeds vaker wordt er in de richting van de zorg gekeken als het gaat om kansrijke beroepen op de arbeidsmarkt en lijken jongeren een zorgberoep weer wat ‘cooler’ te vinden.
De crisis biedt eveneens een kans op meer zij-instromers. Alhoewel niet iedereen die in een sterk conjunctuur gevoelige sector zijn baan dreigt te verliezen geschikt zal zijn om in de zorg te werken, zullen er ongetwijfeld vele ‘pareltjes’ tussen zitten. Een goede selectie en een aantrekkelijk en passend scholingsaanbod zijn van groot belang om deze potentiële medewerkers voor de zorg niet alleen voor de korte termijn te werven maar tevens zodanig te boeien en te binden dat zij ook op langere termijn voor de zorg behouden blijven. Een grote uitdaging voor regionale partners zoals zorg- en onderwijsinstellingen, kenniscentra en UWV-Werkbedrijf! In de regio, daar zal het moeten gebeuren…...
En ondanks dat de crisis kansen biedt, blijft de personeelsvoorziening aandacht vragen. De zorg voor voldoende en competente medewerkers is dan ook een item dat in diverse artikelen in dit nummer aan de orde komt: zoals de begeleiding van leerlingen op niveau 1 en 2, EVC als middel om de instroom in de hbo-v te vergroten en een artikel over een betere aansluiting vmbo-mbo. In het congresverslag kunt u lezen hoe de drie staatssecretarissen van VWS, OCW en SZW door nauwe samenwerking de pijnpunten van de crisis willen omzetten in kansen voor de personeelsvoorziening in de zorg. Daarnaast andere interessante onderwerpen, nieuws, recensies en natuurlijk de toolkit. Hopelijk zullen de artikelen u inspireren, handvatten bieden of stof tot discussie opleveren. Namens de redactie van Onderwijs en gezondheidszorg wens ik u veel leesplezier.