Twee recensies

  • 2 min.
  • Recensie
  • Recensies

Intermezzo - Korte activiteiten voor begeleiding, trainingen en workshops Auteur: Ellen Budde
199 pagina’s (geb.) inclusief kaartenset
ISBN 978 90 313 4732 2
Prijs: € 32,50
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Iedereen die met groepen werkt kent de momenten waarin de aandacht van een groep verslapt. Dan is het tijd voor een activiteit, een intermezzo, waardoor iedereen weer ‘bij de les is’. Het boek Intermezzo staat vol met opdrachten die daarvoor gebruikt kunnen worden. Naast de functie van ‘intermezzo’ kunnen opdrachten uit het boek tevens gebruikt worden als ‘opwarmer’ bij de start van een bijeenkomst, ter introductie van een thema of om de groepscohesie te bevorderen. De opdrachten vragen weinig voorbereidingstijd en bij iedere opdracht staat praktische informatie vermeld over het doel, het thema, de duur van de activiteit, werkvorm, benodigdheden en het aantal deelnemers. De meeste opdrachten zijn verbaal, korte gesprekken tussen twee of meer deelnemers waarbij deelnemers putten uit eigen ervaring en daarover aan elkaar vertellen of iets tekenen. Bij sommige activiteiten wordt gewerkt met een schrijfopdracht. Tevens worden handige tips gegeven waarmee een opdracht nog beter uit de verf komt of nog een verdiepingsslag gemaakt kan worden.
Bij Intermezzo hoort ook een werkset: een set met kaarten ter ondersteuning van de werkvormen. Deze kaarten kunnen gekopieerd en uitvergroot worden waardoor de activiteiten voor de deelnemers nog aantrekkelijker en meer uitnodigend worden. Het boek start met achtergrondinformatie over het werken met groepen en de fasen van een groepsproces. Verder staat specifieke theorie en achtergrondinformatie bij de opdrachten beschreven. Intermezzo is een inspiratiebron voor de docent, trainer, workshopleider en begeleider die regelmatig met groepen werkt. Een aanrader voor zowel beginnende als ervaren trainers. Door de opdrachten te combineren met de eigen expertise van de trainer krijgt iedere opdracht ook weer zijn eigen kleur.

Ineke van Aken


Basisboek ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking
Lida Nijgh en Aart Bogerd
Uitgeverij Nelissen Soest
ISBN 9789024417735
216 pagina’s
Prijs: € 28,50

De auteurs schetsen in dit boek de ontwikkeling in elke levensfase van de mens en gaan in op de verschillende vormen van ondersteuning en methodieken die ingezet kunnen worden om mensen met een verstandelijke beperking te begeleiden. Het boek is van de ene kant bedoeld als opleidingsboek en van de andere kant als naslagwerkje. Eerst wordt ingegaan op de organisatie van de hulpverlening, vervolgens wordt de verstandelijk gehandicapte getypeerd. Daarna wordt nagegaan hoe de cliënt het beste ondersteund kan worden. In de volgende hoofdstukken staan kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking centraal. Methodiek, kwaliteit van de ondersteuning en ten slotte het werk van de professional krijgen in dit praktische handboek volop aandacht.

Het boek is goed verzorgd. De hoofdstukindeling is helder en de inhoud wordt didactisch, afwisselend met voorbeelden uit de praktijk, goed weergegeven. Gelukkig bevat de tekst geen moeilijk jargon, waardoor dit boek breed in de sector welzijn en gezondheidszorg gebruikt kan worden. Bij dit boek wordt een dvd geleverd, waarop ondersteunend beeldmateriaal is opgenomen, dat bij het bestuderen van de hoofdstukken gebruikt kan worden. De filmpjes en de verwerkingsopdrachten die op de dvd staan, kunnen worden ingezet bij het zelfstandig leren, waardoor de inhoud makkelijk tijdens de stage te raadplegen is. Handig bij het maken van werkstukken. Ook bieden boek en dvd een compleet aanbod voor vrijwilligers, familieleden en mantelzorgers. Een compleet boek dus. Boek en dvd sluiten aan op de eisen die onderwijsgevenden stellen aan de competentieontwikkeling van studenten niveau 4 en 5.

Henk Ritzen