Twee recensies

  • 3 min.
  • Recensie
  • Recensies

Chronisch ziek en toch gezond; theorie en praktijk van de integratieve gezondheidszorg
Auteur: Pieter Verduin
ISBN: 978 90 5931 064 3
pag.: 241
Prijs: € 28,50
Uitgever: Lemma, Den Haag

Om de begrippen ‘de persoon’ en ‘kwaliteit van leven’ kun je in de gezondheidszorg niet heen. De grote aandacht voor het behandelen van ziekten drukt de vraag naar wat gezondheid voor een persoon is vaak weg. Bij mensen met een chronische ziekte schiet dergelijke zorg daardoor soms tekort.
De auteur is van origine fysiotherapeut maar daarnaast ook filosoof. Ervaringen van hieruit bepalen zijn rode draad. Hij belicht verschillende kanten van de zg ‘integratieve gezondheidszorg’.
Verduin constateert dat in onze gezondheidszorg niet duidelijk is wat gezondheid voor mensen is. En dat heeft te maken met een wijdverbreide eenzijdigheid. Daarmee bedoelt hij dat de meeste inspanningen overwegend en nadrukkelijk zijn gericht op strijden tegen en triomferen over ziekte en lijden. Er is volgens hem nauwelijks een andere plaats voor het lijden dan het strijdperk of arena: er is nauwelijks een andere houding naar pijn en lijden dan ‘ertegen vechten’. Aan zo’n houding zit veel goeds en waardevols, maar zo’n gezondheidszorg schiet tekort zodra bijvoorbeeld chronische ziekte, ouderdom, aftakeling of vergankelijkheid de aanleiding voor gezondheidszorg is. Dit zijn vormen van lijden die niet te ontwijken, te overwinnen of ‘over’ te maken zijn. De auteur probeert aan te geven dat een gezondheidszorg daar niet alleen in de praktijk maar op principiële wijze in haar opzet en verantwoording iets mee moet. Bij zijn beschrijving van de integratieve gezondheidszorg geeft hij een wijsgerige analyse van wat de mens is, en wat gezondheid voor de mens is. Verhelderend is dat deel in het boek dat handelt over zinvol leven met onophefbaar lijden: een chronische ziekte. Mensen kunnen gezond zijn, ook als ze aan een chronische ziekte lijden. Zelfs kunnen mensen juist door zo’n chronische ziekte gezond zijn. Van een bron van lijden ( dwarslaesie, reuma, ouderdom etc.) een bron van gezondheid - van kwaliteit van leven - maken. Mogelijkheden van begeleiding worden in dit kader ook behandeld. Specifiek wordt ingegaan op hoe dat mis kan gaan door een eenzijdig op ziektebestrijding gerichte zorg die noch met lijden kan omgaan, noch beseft wat gezondheid voor mensen is. Tot slot worden de grenzen van een integratieve gezondheidszorg geschetst om aan te geven hoe een individuele hulpverlener zijn werk kan afbakenen. Na lezing van dit boek blijf ik echter met de vraag zitten in hoeverre dit boek, geschreven door een fysiotherapeut met filosofische kennis, ook bruikbaar kan zijn voor verpleegkundigen, ergotherapeuten, logopedisten, artsen en psychologen. Ik kan me niet aan het gedachte onttrekken, schoenmaker blijf bij je leest en bedrijf fysiotherapie.


Verklaringsmodel Verpleging en Verzorging 2007
Auteurs: Jedid-Jah Jonker, Klarita Sadiraj, Isolde Woittiez, Michiel Ras, Meike Morren
ISBN: 9789037703344
Pag.: 103
Prijs: € 19,50
Uitgave: SCP

Door de vergrijzing zullen de vraag naar en het gebruik van zorg de komende jaren naar verwachting sterk toenemen. Ouderen maken met name veel gebruik van thuiszorg, verpleeghuizen en verzorgingshuizen, gezamenlijk ‘verpleging en verzorging’ genoemd. Het ministerie van VWS is daarom geïnteresseerd in de ontwikkeling van verpleging en verzorging in de komende decennia.
In dit onderzoek worden ramingen van de vraag naar en het gebruik van verpleging en verzorging tot aan de piek van de vergrijzing (2030) gepresenteerd. Genoemde vraag en gebruik zullen naar verwachting sterker toenemen dan de groei van de gehele bevolking, maar niet zo snel als de toename van het aantal 65-plussers. Het gebruik groeit minder hard dan de vraag, en zorg in instellingen neemt meer toe dan zorg die men thuis ontvangt. Bij zorg thuis wordt een sterke toename verwacht van particuliere hulp en bij intramurale zorg wordt vooral een sterke groei verwacht bij verpleeghuizen. Publicatie is te downloaden van www.scp.nl.