Onderwijs en gezondheidszorg in 2008

  • 2 min.
  • Redactioneel

Het eerste nummer van 2008 van Onderwijs en gezondheidszorg ligt al weer voor u. De redactie hoopt u komend jaar weer vele interessante artikelen aan te bieden.

In dit nummer kunt u het eerste van een reeks artikelen lezen, ‘Ans Grotendorst in gesprek met……….’. Persoonlijke gesprekken met mensen uit de praktijk. Gesprekken die gaan over bijzondere loopbanen van mensen, hun persoonlijke drijfveren, successen en hun visie. Ook de spanningsvelden en dilemma’s uit de praktijk van alledag komen aan de orde. Voor dit nummer ging Ans Grotendorst in gesprek met Harmanneke Ensing. Redactieleden van O&G zullen gedurende dit jaar eveneens een serie interviews houden. Zij gaan in gesprek met iemand uit het veld van onderwijs en gezondheidzorg die onlangs gepromoveerd is. Marian Adriaansen komt als eerste promovendus in deze serie aan het woord. Verder vindt u in het eerste nummer van 2008 naast de vaste rubriek ‘Van de werkvloer’ artikelen die raakvlakken hebben met kwaliteit van opleiden en kwaliteit van zorg. Kwaliteit, die zo mede bepalend is voor het imago van de gezondheidszorg(-opleidingen). Wat kunnen we dan tevreden zijn met de ZorgToppers die brons haalden op de wereldkampioenschappen ‘Caring’ tijdens de Worldskills in Japan. Zij kunnen een voorbeeldfunctie hebben en zijn de ambassadeurs voor de zorg! ‘Zij willen excelleren in hun vak. Van dit soort mensen hebben we er meer nodig in Nederland!’, sprak premier Balkenende bij hun ontvangst op het Catshuis. Inderdaad, van dit soort mensen hebben we er meer nodig. Héél veel meer! Dat blijkt ook uit het artikel over de landelijke cijfers van het gezondheidszorgonderwijs en de arbeidsmarkt. Er moet fors geïnvesteerd worden in het opleiden van toekomstig personeel om aan de vraag van de arbeidsmarkt te kunnen voldoen! Dat vraagt inzet van alle betrokken partijen om zowel kwalitatief als kwantitatief tot een goede afstemming te komen van onderwijs en arbeidsmarkt.

Met de artikelen die in O&G verschijnen wil de redactie in ieder geval een bijdrage leveren aan de kwaliteit van opleiden van de toekomstige beroepskrachten. Daarom rekenen we dit jaar weer op veel kopij van mensen die opleiden in de gezondheidszorg een warm hart toe dragen en hun kennis en ervaring willen delen. Wij wensen de auteurs dan ook veel inspiratie zodat de lezers weer volop geïnspireerd worden.

Kortom, veel schrijf- en leesplezier in 2008!

Namens de redactie van Onderwijs en gezondheidszorg,
Ineke van Aken