Anders leren, beter werken

  • 1 min.
  • Recensie
  • Recensies

Leren op de werkplek is het centrale thema in Anders leren, beter werken. Het boek bevat praktische handreikingen om leren op de werkplek te realiseren. Ieder hoofdstuk begint met een theoretisch kader en biedt een praktijkcase. Bij veel onderwerpen worden handige tools aangereikt met tips voor gebruik. Na een algemene inleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

Leerprojecten

Wat is een leerproject en hoe kan het opgezet worden? Hierbij wordt een kijkje in de keuken gegeven van een specifiek leerproject in een ziekenhuis als alternatief voor een cursus.

Persoonlijk ontwikkelplan

Besproken wordt wat een persoonlijk ontwikkelplan is en hoe leidinggevenden en verpleegkundigen een POP-gesprek kunnen voorbereiden m.b.v. een stappenplan. Voor leidinggevende en medewerker zijn handige richtvragen opgenomen. Ook worden het portfolio en 360 graden feedback als instrumenten besproken.

Coaching en feedback

Vormen van coaching worden beschreven en de positieve bijdrage van coaching aan het leren op de werkplek komt aan de orde. Daarnaast worden suggesties gedaan voor vragen die een coach kan stellen.

Leerstijlen

Aan de hand van het model van Kolb worden de verschillende leerstijlen uiteengezet. Om de leerstijl in beeld te kunnen brengen is een leerstijltest toegevoegd. Met de uitkomsten van die test is het vervolgens de kunst om bij de leerstijl de juiste leeromgeving te kiezen. Daarvoor wordt een aantal handreikingen geboden.

Leerklimaat

Een goed leerklimaat is erg belangrijk. Waarom kan men zich op de ene werkplek sneller ontwikkelen dan op de andere? De leerklimaatvragenlijst kan voor individuen en op afdelingsniveau ingezet worden. Er is ook aandacht voor het leren van fouten. In een veilig leerklimaat kun je van een fout een leermoment maken. Met een korte checklist kun je de psychologische veiligheid binnen een afdeling in kaart brengen. Elk hoofdstuk bevat een literatuurlijst. Anders leren, beter werken is een compact en prettig leesbaar boek met veel praktische informatie voor (praktijk)opleiders, werkbegeleiders en leidinggevenden.


Anders leren, beter werken
Praktijkgericht leren en coachen in de zorg
Auteurs: Mirjam Baars en Marjolein van der Werf
Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum
ISBN 90 313 4578 4 Prijs €19,90