Kiezen voor de zorg

  • 1 min.
  • Redactioneel

Bij een teruggang in de economie krijgt opleiden vaak minder aandacht in organisaties. De zorg kan zich dat echter niet permitteren. Voldoende bekwame beroepsbeoefenaren zijn voor de zorg nu en in de toekomst van het grootste belang. De aandacht zal dus voortdurend gefocust op de kwaliteit en kwantiteit moeten blijven. Het beroepsonderwijs en sociale partners hebben bij de informateurs gepleit voor versterking van het beroepsonderwijs. Om ook in op langere termijn te kunnen voldoen aan de groeiende zorgvraag zal de instroom zelfs vergroot moeten worden.

In het voorjaar staan kranten altijd vol met advertenties over open dagen van opleidingsinstituten. Vanwege die toenemende vraag naar zorg wordt er ieder jaar veel geld en energie gestoken in maatregelen om meer studenten te trekken. Maar op grond van welke factoren kiezen jongeren eigenlijk voor een opleiding in de zorg? Marian Adriaansen laat in haar artikel zien met welke factoren de ROC's en Hogescholen rekening dienen te houden. Instroom van nieuwe studenten is belangrijk. Maar eigenlijk gaat het om de drie-eenheid instroom-behoud-doorstroom! De nieuw geworven studenten moeten we ook behouden. Daarvoor zal het onderwijsprogramma aantrekkelijk voor de student moeten zijn en zijn voortdurende innovaties in het onderwijs van wezenlijk belang. Aart Pool heeft aan vele innovaties in het zorgonderwijs een belangrijke bijdrage geleverd. De redactie sprak met hem hierover. Ook het leren van elkaar op de werkplaats, de praktijk van het toekomstige beroep, krijgt in dit nummer aandacht.

Uiteindelijk zal individuele professionalisering van verpleegkundigen ervoor moeten zorgen dat verpleegkundigen hun beroep op een reflexieve, overtuigde, adequate en collegiale manier uitoefenen. Een belangrijk onderwerp om nu op scholen veel aandacht aan te besteden, zodat medewerkers in de zorg daar op langere termijn in hun beroepsuitoefening veel profijt van zullen hebben. Ook de Toolkit over interculturele communicatie is bedoeld als ondersteuning van de (toekomstige) zorgverleners.

Tevens in dit nummer een interview met de nieuwe directeur van de OVDB, die, uit de zorg afkomstig, als geen ander weet wat er in het werkveld leeft. Kortom: naast aandacht voor werving, in dit nummer weer veel bijdragen over actuele ontwikkelingen in het gezondheidszorgonderwijs. Ik wens u veel leesplezier.